Analiza: Kako ljevica sa tri kandidata pomaže Čoviću i Dodiku za Predsjedništvo BiH?

0

Kako nam se približavaju izbori, na političkoj scceni brojne su nove stranke – ali rijetka nova lica. Ni među potencijalnim kandidatima za najprestižnije izborne pozicije – malo koja stranka nije ozvaničila pojavljivanje političara koji već nije na nekoj funkciji ili nekoga ko te funkcije nije ranije obnašao.

Do sada za Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH  svoju kandidaturu su objavili Fahrudin Radončić, koju je već dva puta izgubio od Bakira Izetbegovića, predsjednik SBiH-a Amer Jerlagić i  pod okriljem novoosnovanog Nezavisnog bloka Senad Šepić a špekuliše se i o također dugogodišnjim političarima i visokim članovima SDP-a – Denisu Bećiroviću i Jasminu Imamoviću. SDA, najveća stranka u BiH, još uvijek nije objavila ime svog kandidata za člana Predsjedništva.

Istovremeno vodit će se bitka za prvog čovjeka Republike Srpske, nasljednika Milorada Dodika. A on sam bi se mogao kandidovati za srpskog člana Predsjedništva. Dok se za pozicije predsjednika Republike Srpske, a kasnije i premijera spominju tri dobro poznata imena: Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Siniša Karan.

HDZ već odavno bije ozbiljnu bitku za člana Predsjedništva BiH. Ko će birati predstavnika Hrvata? Hoće li biti izmijenjen Izborni zakon? Za sada je sigurno da su u igri Dragan Čović za drugi mandat, Jerko Ivanković Lijanović a svoju kandidaturu za Hrvatskog člana Predsjedništva objavio je i Željko Komšić iz DF-a.

 

Ljevica – Trojanski konj Milorada Dodika

Nakon što je lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić najavio kako će se kandidirati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić prokomentarisao je kako će SDP stati iza svih kandidata ljevice te kako je vrijeme da građanski blok ima kandidate za sva tri člana Predsjedništva BiH.

Ideja da ljevica izađe sa kandidatima za sva tri člana Predsjedništva BiH direktno pomaže Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku. Što se tiče Federacije BiH, ljevica će olakšati posao Čoviću po starom receptu gdje će glasove podijeliti na dva, umjesto da se fokusiraju na jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

U manjem bh. entitetu Republika Srpska, glasovi Bošnjaka koji bi mogli presuditi da kandidati poput Mirka Šarovića ili Dragana Mektića pobjede Milorada Dodika, dobrim djelom će otići kandidatu SDP-a koji nema nikakve šanse.

U ovu svrhu su bili zapaženi i neobični prelasci ambasadora iz PDP-a i Vojina Mijatovića, zamjenika ministra civilnih poslova BiH, koji je odlučio promijeniti stranački dres i priključiti se SDP-u BiH.

Tajni dogovor – Milorad Dodik i Nermin Nikšić
Nasjesti na priču i politiku koju vodi Nermin Nikšić je vrlo teško, ali običan građanina BiH koji nije upućen u tajne dogovore koje pravi Nermin Nikšić sa negatorima jedine nam države treba biti oprezan.
Podsjećamo na tajni sastanak Nermina Nikšića (SDP) sa Miloradom Dodikom (SNSD) u Banja Luci, gdje mu je Nermin Nikšić otišao “na noge“. Nakon što su mediji pisali o sastanku ovog dvojca, nakon par dana su se oglasili i rekli da to nije bio nikakav tajni sastanak. Sastanak je trebao biti tajan, što im nije pošlo za rukom, ali šta je na njemu dogovoreno možemo samo slutiti.
Katastrofalni potezi koje je SDP BiH uradio u zadnjih par sedmica, naročito po pitanju podrške zabranjenog i neustavnog 9. januara su zabrinjavajući. Enes Suljkanović, kadar SDP-a i delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS nije podržao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS. Međutim, njegov stav o 9. januaru, tzv. danu RS-a, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, nije nikakvo iznenađenje jer obilježavanju ovog datuma prisustvovao je i dok je obavljao funkciju potpredsjednika entiteta RS. Podsjećamo da brojna delegacija Socijaldemokratske partije BiH nedavno na Kazanima položila vijence u znak spomena na građane Sarajeva koji su svoje živote izgubili na ovom lokalitetu, dok nikada nije posjetila Srebrenicu ili Kovače, kao i brojna druga mjesta stradanja Bošnjaka.

Napadi udružene ljevice na čelu sa SDP i Nerminom Nikšićem na Stranku Demokratske Akcije (SDA) su gotovo svakodnevni. Dezinformacijama, podvalama i skretanjem sa tema istinskih važnih za budućnost građana BiH, žele da podmuklo obezbjede podršku za izbor Dragana Čovića i Milorada Dodika u Predsjedništvo BiH.

T.O.

Leave A Reply