Banka matičnih ćelija CryoSave podigla prašinu: Samo iz BiH pohranjeno 5.000 uzoraka

0
Roditelji koji su matične ćelije svoje djece pohranili u CryoSaveu moraju pronaći broj pod kojim se taj materijal čuva i putem aplikacije na web stranici poljske firme Polski Bank Komorek Macierzystiych poslati upit kako bi provjerili da li je uskladišten kod njih.

Ukoliko ste potpisali ugovor na 20 ili 25 godina, oni će to čuvati, ali da biste dobijali informacije o svom uzorku, morate ih kontaktirati. Ukoliko vam ugovor ističe, potrebno je da ga potpišete s ovom firmom, a oni preuzimaju obaveze. Kada pronađu uzorak, oni će provjeriti njegovu ispravnost. Na odgovor se čeka do šest sedmica.

Problem je što nije utvrđeno da li je CryoSave prebacio sve uzorke u Poljsku. Prema pisanju medija, posebno italijanskih, koji su pokrenuli veliku lavinu, dijela uzoraka nema, a ne zna se da li su uzorci koji su dati 2019. godine uopće skladišteni. Jedan dio je i kod podugovarača kojima Cryo Save nije plaćao pa nije jasno šta se dogodilo s uzorcima.

CryoSave je pod istragom švicarskih vlasti koje su im nedavno oduzele licencu za rad. Predstavništvo u BiH davno je zatvoreno, a klijente iz naše zemlje i Crne Gore upućivali su na Srbiju. Međutim, predstavništvo i u toj zemlji je zatvoreno. Brojevi telefona koji su istaknuti na njihovim web stranicama nisu u funkciji.

U saopćenju Ministarstva zdravstva Švicarske navodi se da je CryoSave prekršio zakone te zemlje te da im je zbog toga ukinuta licenca. Uzorke matičnih ćelija prebacivali su u druge firme na skladištenje bez dozvole roditelja. U toku je istraga kojom će biti utvrđeno da li je Cryo Save pohranjivao uzorke na ispravan način.

Roditeljima iz BiH ne preostaje ništa drugo nego da kontaktiraju firmu u Poljskoj i provjere da li su njihovi uzorci prebačeni ili su završili negdje drugo. Prema informacijama koje su objavljene na stranici maticnecelije.com, samo iz BiH je pohranjeno više od 5.000 uzoraka.

Leave A Reply