Botovi za bolju budućnost: Tastaturom odbraniti “gospodina Radončića”

0

“Mislim da je to čovjek koji je više zainteresiran za stvaranje vijesti, nego za izvještavanje o vijestima”, rekao je to svojevremeno Raffi Gregorian, bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH, opisujući vlasnika Dnevnog avaza Fahrudina Radončića. Ovu izjavu, uz dodatna pojašnjenja kako je Radončića savjetovao da se kloni Nasera Keljmendija, Gregorian je dao tokom gostovanja u emisiji “60 minuta” na FTV-u. Godinama nakon toga, Radončiću i timu koji priprema SBB za izbornu kampanju je, više nego ikad stalo do kreiranja javnog mnijenja, i to – lažnog.

Da li se radi o slučajnosti ili ne, ali evidentno je da formalnim dolaskom Adisa Arapovića u SBB i na čelo njegovog izbornog štaba, u toj stranci sve češće počinju koristiti “stranačke botove” u pokušaju kreiranja javnog mnijenja. Za neupućene, ako takvih ima, pojam “stranački botovi” koristi se za timove uglavnom političkih stranaka kojima je obaveza pisati komentare na portalima i društvenim mrežama, u kojima se daje podrška i glorificira vlastita stranka i stranačko rukovodstvo, dok se istovremeno politički protivnici nastoje što više ocrniti.

Iza Facebook profila, Twitter naloga i učesnika u raspravama na različitim forumima i portalima, naizgled stoje “obični građani”. Međutim, potrebno vam je ne više od par minuta da otkrijete kako se radi o “stranačkim botovima”. Bot je, inače, skraćeni naziv za softverskog robota, odnosno inteligentnog softverskog agenta. Međutim, kako u slučaju Bosne i Hercegovine stranke nemaju sofisticirane softvere, posao botova obavljaju stranački kadrovi.

Primjera radi, u slučaju susjedne Srbije, opće poznato je da SNS Aleksandra Vučića obilato koristi “stranačke botove” za kreiranje javnog mnijenja. Tako je ranije portal Autonomija.info objavio informaciju da udio komentara aktivista SNS-a na portalima medija i na društvenim mrežama iznosi 47 posto, pozivajući se na interna uputstva za komentiranje na internetu koja su namijenjena aktivistima te stranke u koja su imali uvid. Kako su prenijeli, u uputstvu “SNS internet tima” precizira se da komentarima treba pokrivati najposećenije medijske sajtove u Srbiji.

U nastojanjima da se što više “blate” politički protivnici, “stranački botovi” uglavnom koriste iste fraze i epitete koje bi “običan narod” trebao prihvatiti kao činjenice i stavove većine građana. U slučaju SBB-a, “stranački botovi” su očigledno posljednjih dana dobili nalog da šefa Fahrudina Radončića brane od Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine te da prije konačne presude po optužnici za ometanje rada pravosuđa i utjecaja na svjedoke, ma kakva ona bila, javnost još jednom pokušaju ubijediti kako se radi o montiranoj optužnici. Da rabota SBB-ovog “internet tima” nije toliko očajno loša, još bi se i moglo povjerovati da “narod” zaista neizmjerno voli Radončića.

Osim što se radi uvijek o istim, lažnim Facebook profilima, SBB-ovi botovi su toliko očigledno – SBB-ovi botovi. Na primjeru Faktora, gdje im je toliko jako stalo da naše čitatelje ubijede da trebaju bezuvjetno podržavati Radončića, a da su sudski proces protiv njega navodno montirali Bakir Izetbegović, Aljoša Čampara i Dubravko Čampara, djelovanje botova izgleda ovako:

SBB-ovi botovi su naročito osjetljivi na teme o zatvorima, pa na tekstu u kojem smo tematizirali gradnju državnog zatvora “Bh. Alkatraz sa pet zvjezdica”: Ćelije će biti bez rešetki, a imat će TV, internet, frižider…, odregirali su na svoj način, blaćenjem političkih protivnika.

 

Na jučerašnji izvještaj sa završnih riječi Tužilaštva BiH u slučaju “Radončić i drugi” – Završne riječi Tužilaštva: Radončić zastrašivao Sarić da bi zaštitio sebe i Keljmendija, uglavnom isti botovi su bili neumorni:

 

 

Na današnji izvještaj sa završnih riječi Tužilaštva BiH, također – Tužilaštvo zatražilo zatvorske kazne za Fahrudina Radončića i ostale

 

Botovi SBB-a su ponekad aktivni i na političkim temama gdje Fahrudina Radončića i SBB pokušavaju predstaviti kao jedinu svijetlu tačku bh. političke scene – Okončan sastanak lidera: SDA, SDP, DF i SBB usaglasili stavove o Izbornom zakonu Prvobitno su komentari botova na ovaj tekst na Faktoru izgledali ovako:

A nakon što su neki od čitatelja na istom tekstu ponudili drugačije viđenje, botovi su brisali svoje komentare, pa sada oni izgledaju ovako:

 

Nalog da komentiraju na Faktoru dobili su i prilikom posjete turskog premijera Binalija Yildirima Bosni i Hercegovini. O tome, kao i našim tvrdnjama da se radi o SBB-ovim botovima, pisali smo u ovom testu: Kako su Conor McGregor i Sonja Zekić zavoljeli Fahrudina Radončića.

Sve ovo je jako tužno, za “gospodina Radončića”, kako ga botovi oslovljavaju u komentarima, i njegov, odnosno SBB-ov izborni štab. U slučaju Radončića, kao i svih drugih koji su se našli na optuženičkim klupama, Faktor poštuje pretpostavku nevinosti. Odluka je svakako na Sudu BiH.

Leave A Reply