Čampara: Azra Sarić mi je plakala na telefon, govorila je da će je Avaz uništiti

0

Na današnjem suđenju Fahrudinu Radončiću i drugima, koji se terete za pokušaj utjecaja na svjedoka i ometanje rada pravosuđa, svjedočili su tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara i Azra Sarić.

Advokat odbrane Fahrudina Radončića, Dragan Barbarić, pitao je Čamparu ko mu je i kada prvi put spomenuo Sabahudina Žuju.

– Božo Mihajlović, i naredio mi je da SIPA-i naredim da ga dovedu (Žuju, op.a.) i da ja budem prisutan kada ga budu saslušavali – rekao je Čampara.

Dodao je kako se sjeća da je Žujino saslušanje bilo u dane vikenda te da je tužilac Mihajlović u to vrijeme bio u Splitu – tačnije, da mu je Mihajlović rekao da neće biti tu i da ide na more.

Radončićeva odbrana predočila je Čampari nekoliko dokumenata u vezi sa naredbama o istrazi u ovom predmetu na kojima su njegovi potpisi, u pokušaju da dokažu kako je Čampara koordinirao cijelim slučajem i preduzimao procesne radnje mimo ovlaštenja. Čampara je potvrdio da su to njegovi potpisi te rekao da je dokumente potpisao kao zamjena za Božu Mihajlovića, koji je bio odsutan, što je uobičajena praksa.

– Ja ni u kom slučaju nisam koordinirao u ovom predmetu. Apsolutno ne – kazao je tužilac Čampara.

Na pitanje kada je Božo Mihajlović donio odluku da će on (Mihajlović) voditi ovaj slučaj, Čampara je rekao da je Mihajlović to mogao učiniti u svakom trenutku.

– Ne znam, ali Božo je mogao donijeti odluku kad je htio, on je insignira – rekao je Čampara i dodao da je Mihajlović tu odluku sigurno donio u konsultaciji sa tadašnjim glavnim tužiocem Goranom Salihovićem.

Barbarić je Čamparu dalje ispitivao o njegovoj komunikaciji sa Azrom Sarić, ključnom svjedokinjom Tužilaštva u predmetu protiv Radončića i ostalih. Čampara je ispričao da ga je Azra Sarić nazvala i plakala, te da su nakon toga komunikaciju nastavili SMS porukama.

– Nazvala me, plakala i govorila da Avaz piše neistine i da će je uništiti, uništiti joj karijeru – rekao je Čampara.

Na konstataciju Barbarića da je tužilac Čampara imao „neprimjerenu komunikaciju“ sa Sarić, te da je zbog toga i disciplinski kažnjen, Čampara je rekao:

– Nije bila komunikacija neprimjerena, nego jedna riječ.

Advokatica Tatjana Savić, koja brani Bakira Dautbašića, pitala je Čamparu da li je tačno da je on tražio da mu se dostave neki dokazi sa Kosova.

– Istraga koju vodim ovdje vezano za određena ubistva je aktuelna i ne bih o tome – odgovorio je Čampara.

Savić je Čamparu pokušala ispitivati i o „negativnim“ tekstovima koje je Dnevni avaz objavljivao o njemu i njegovoj porodici, te smatra li on Radončića lično odgovornim zbog takvog pisanja Avaza. Reagirala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović, koja je u više navrata upozorila advokaticu Savić da se drži predmeta i da ne postavlja pitanja koja nemaju veze s tim.

Savić je zatim ustvrdila kako je Čampara zatražio da se u disciplinskom postupku koji je protiv njega vođen kao olakšavajuća okolnost uzmu tekstovi koje je Avaz o njemu objavljivao. Čampara je rekao da nije tačno da je on to tražio, te da je to mogao zatražiti jedino tadašnji disciplinski tužilac Arben Murtezić. Isto je konstatovala i tužiteljica Elvira Stanojlović.

– U odluci disciplinske komisije nigdje ne piše da je to svjedok (Čampara) tražio. Samo se navodi koje su olakotne okolnosti koje je Komisija cijenila – kazala je Stanojlović.

Prije nego što ju je sutkinja Mašović prekinula uz opasku da je davno prevazišla obim direktnog ispitivanja, Tatjana Savić ustvrdila je i kako je tužilac Božo Mihajlović njoj i njenom branjeniku Dautbašiću rekao: „Ja znam da ste vi ovdje kolateralna šteta.“

Nakon tužioca Čampare, već šesti put u ovom predmetu svjedočila je Azra Sarić, ali ovog puta kao svjedokinja odbrane. Kao i na prethodnim ročištima, Sudsko vijeće odlučilo je, na zahtjev Azre Sarić, da zabrani medijima da objavljuju njen iskaz i fotografiju.

Odbrana Bilsene Šahman zatražila je da im se dostave transkripti Sarićkinog svjedočenja na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini te da je ispitaju i o tom njenom iskazu.

– Izuzetno je bitno da se Azra Sarić suoči sa onim što je govorila na Kosovu jer postoje bitne razlike u odnosu na inkriminacije u ovom predmetu – kazala je advokatica Mirna Delalić.

Sudsko vijeće odluku o ovim transkriptima i eventualnom ponovnom ispitivanju Azre Sarić donijet će naknadno.

Tužiteljica Elvira Stanojlović osvrnula se i na prošlosedmično svjedočenje doktora Emira Talirevića, ocijenivši da je Talirević „iznio potpuno nerelevantne stvari koje su ugrozile privatnost Azre Sarić“. Podsjećamo, Talirević je izjavio da je on svojevremeno bio u vezi sa Sarić, te da je ona, osim njega i Ramiza Delalića Ćele, bila i sa Ismetom Bajramovićem Ćelom i još nekim osobama. Sutkinja Mašović kazala je da „kredibilitet svjedoka ne obuhvata njegove intimne veze“ te pozvala i Tužilaštvo i Odbranu da dostojanstveno okončaju ovaj slučaj.

A kako sada stvari stoje, suđenje Fahrudinu Radončiću moglo bi veoma brzo biti završeno. Odbrani je preostalo da ispita još nekolicinu svjedoka, nakon čega će uslijediti ulaganje dokaza i završne riječi. Danas je i zvanično potvrđeno da su Radončićevi advokati odustali od pozivanja Dragana Čovića za svjedoka. Također neće svjedočiti ni sam Radončić, iako je i to prvobitno bilo planirano. S druge strane, odbrana Bakira Dautbašića namjeravala je za svjedoke pozvati Damira Arnauta i Adila Osmanovića, ali su i oni od toga odustali. Umjesto njih, kako je najavljeno, za sedam dana svjedočit će Munib Jusufović, zastupnik SBB-a u Parlamentu Federacije BiH.

 

Leave A Reply