Delegacija EU o Čovićevim izjavama: Očekujemo nesmetanu provedbu izbornih rezultata

0

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u ponedjeljak da izmjene Izbornog zakona BiH nakon raspisivanja izbora “ne dolaze u obzir”, što je iznenadilo njegove partnere u pregovorima te predstavnike međunarodne zajednice koji su posredovali u tim pregovorima.

– Čini se da gospodin Čović nije bio ni ranije zainteresiran za postizanje kompromisa, a nije zainteresiran za kompromis ni sada – poručili su, između ostalog, iz Ambasade SAD-a.

U pregovorima o izmjenama Izbornog zakona, odnosno provedbi presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, je učestvovala i Delegacija Evropske unije (EU) u BiH. Iz te institucije poručuju kako očekuju da vlasti osiguraju adekvatno održavanje izbora i nesmetanu provedbu izbornih rezultata.

– Iako smo i dalje predani pomaganju ovog procesa, odgovornost je na domaćim liderima da pronađu rješenje koje zadovoljava i odluku u slučaju Ljubić i potrebe građana BiH. Vjerujemo da se svim izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH treba pristupiti kroz dijalog i kompromis. Svi politički lideri trebaju preuzeti odgovornost i pokazati spremnost da kompromisom postignu rješenje kada je u pitanju Dom naroda Federacije. Bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, kao i približavati se evropskim standardima, a ne udaljavati se od njih – odgovor je koji je na upit Faktora dostavila Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Na posljednjem sastanku predstavnika SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i HDz-a BiH sa ambasadoricom SAD-a Maureen Cormack i šefom Delegacije EU-a u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom je usaglašen zaključak da se zatraži stručna pomoć Venecijanske komisije. Međutim, sudeći prema izjavama Dragana Čovića, HDZBiH odustaje od daljih pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Leave A Reply