Delegacija Oružanih snaga Turske u posjeti Sarajevu: Teme saradnja i put ka NATO-u

0
Posjetu visoke vojne delegacije, pored generala Gülera čine, načelnik Uprave za operacije generalštaba OS Turske generalmajor Levent Ergün i šef Kabineta komandanta OS R. Turske pukovnik Tufek Şimşek te ostali visoko pozicionirani pripadnici OS Republike Turske.

Posjeta se realizuje u okviru aktivnosti iz Plana posjete Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH, a koja će se realizirati od 13. do 15. juna 2019. godine na više lokacija u BiH.

General Mašović je poželio dobrodošlicu visokim gostima te im zaželio ugodan boravak u našoj zemlji. General Mašović se posebno zahvalio na podršci koju OS Turske pružaju OS BiH na planu edukacije i obuke pripadnika OS BiH, kao i drugim aspektima podrške OS BiH na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO.

Na početku sastanka, visokoj vojnoj delegaciji iz Turske prezentiran je brifing o mjestu, ulozi, zadacima, kao i najznačajnijim trenutnim i težišnim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru sistema odbrane BiH. Tokom posjete, težišno se razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji Oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, daljnjim planovima i aspektima saradnje kao i njenom unapređenju u budućnosti. Posebna pažnja posvećena je temama koje se odnose na učešće u operacijama podrške miru, gdje Oružane snage BiH imaju značajnu participaciju, kroz koju potvrđuju svoj doprinos stvaranja kolektivne sigurnosti u svijetu.

Obraćajući se prisutnima, general Güler se zahvalio generalu Mašoviću na srdačnom gostoprimstvu i istakao riješenost Oružanih snaga Republike Turske za razvijanjem i unapređenjem saradnje u narednom periodu. Izrazio je i želju za daljnjom snažnom podrškom Oružanim snagama BiH, naročito kroz vojno-finansijsku pomoć koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage Republike Turske pružaju i dalje će pružati Oružanim snagama BiH.

“Republika Turska i njene Oružane snage saradnju sa Bosnom i Hercegovinom ne posmatraju na način da pružaju pomoć Bosni i Hercegovini. Mi zapravo dijelimo svoje mogućnosti sa Bosnom i Hercegovinom. Želim istaći da se naša saradnja sa vašom zemljom odnosi na sve narode na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine”, rekao je general Güler.

Ova posjeta je još jedna potvrda posvećenosti unapređenju saradnje i podrške OS BiH na modernizaciji svojih kapaciteta i kontinuiranoj izgradnji daljnjih sposobnosti, a u cilju dostizanja pravog spektra interoperabilnosti i sposobnosti.

Pored generala Mašovića i Gülera, prijemu su prisustvovali generalmajor Ivica Jerkić, brigadni general Tomo Kolenda, brigadir Edin Fako, načelnici Uprava u ZŠ OS BiH, te vojni ataše BiH u Turskoj brigadir Željko Drljača, vojni ataše Republike Turske u BiH kapetan bojnog broda Gülhan Yılmaz, brigadir i komandant turskog kontigenta u sastavu EUFOR-a Ali Tanış, te drugi visokopozicionirani pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Republike Turske.

Leave A Reply