Dileme za vlast: Kako ohrabriti građane da troše i pridonesu ekonomskom oporavku

0

Evidentirani promet fiskalnih uređaja u aprilu ove godine zabilježio je pad od čak 1,46 milijardi KM ili 37 posto te iznenadio i najpesimističnije analitičare.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže kako je pad prometa preko fiskalnih uređaja u FBiH, do kojeg je došlo tokom aprila ove godine, još jedan od dokaza onoga što je progresivni dio struke od starta upozoravao da će se desiti kao posljedica provedbe različitih mjera.

“Sada je sasvim jasno da se uporedo trebalo posvetiti i ekonomskom aspektu krize, kao što se uradilo i sa zdravstvenim. Pad prikupljenih poreskih prihoda, do kojeg je došlo tokom aprila, prema prvim projekcijama, smanjio je potrošnju na nivou ekonomije za oko milijardu KM. Veza potrošnje i BDP-a je takva da taj pad od milijardu KM potrošnje može dovesti do smanjenja BDP-a za oko 2,5 milijardi KM”, kazao je on.

Čak kada bi i ostatak godine imali u rangu prošle godine, nastavio je, pad u aprilu je dovoljan da ostavi ozbiljne ekonomske posljedice.

“Ohrabrujuće jeste što je došlo do ublažavanja mjera i ponovnog otvaranja firmi, ali to neće biti dovoljno, jer će građani biti oprezni s potrošnjom, dijelom zbog smanjenja plata ili kašnjenja u isplati plata, a dijelom zbog neizvjesnosti za buduća kretanja. Ključno bi bilo da vlade vrate optimizam i povjerenje, da intervencionistički djeluju kako bi se stimulisala potrošnja, a time potaknuo oporavak”, zaključio je Hodžić.

Leave A Reply