Dom naroda FBiH: CIK mora imenovati zamjenu za osuđenog delegata Duška Raduna

0
Općinski sud u Livnu je, kako saznajemo, odbio žalbu Duška Raduna koji je pravomoćno osuđen za zloupotrebu položaja ili ovlasti te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci. Nakon toga je uputio uzaludnu žalbu.

Klix.ba saznaje da će drugi kandidat sa liste izbornih rezultata Srpske napredne stranke na Općim izborima 2018. godine, ukoliko Radunu budu oduzeti mandati u Skupštini Kantona 10 i Domu naroda Parlamenta FBiH (što je izvjesno), doći kandidat Aleksandar Štrbac.

Štrbac je, naime, na proteklim izborima bio prvi kandidat ispod izbornog praga za ulazak u Skupštinu Kantona 10, a osvojio je tek 383 glasa, odnosno 517 glasova manje od prvorangiranog kandidata Srpske napredne stranke Duška Raduna.

Radun je pravomoćno osuđen presudom Općinskog suda u Livnu za zloupotrebu položaja ili ovlasti te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci. Nakon toga je uputio žalbu po kojoj se očekuje konačno izjašnjavanje CIK-a.

Duško RadunDuško Radun

Sud je, kako saznajemo, odbio žalbu Duška Raduna na odluku da mu mandat bude oduzet, ali CIK mora sačekati pravosnažnost odluke na koju se žalio, u smislu da dobiju informaciju od suda da mu je uručena odluka.

Imenovanje Aleksandra Štrbca će se, najvjerovatnije, razmatrati na prvoj narednoj sjednici CIK-a. Prvo mora biti imenovan za zastupnika u Skupštini Kantona 10 pa potom u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH zbog nedostatka kvoruma nije konstituisan i predsjedavajući nije izabran na sjednici održanoj 4. oktobra 2019. Svega osam delegata iz tog kluba se pojavilo na glasanju, od ukupno 15 koliko ih je bilo na sjednici.

Leave A Reply