DŽAFEROVIĆ: NEĆE NAMA NIKAKAV AMBASADOR, PA NI RUSIJE, GOVORITI ŠTA ĆEMO MI U BIH RADITI

0

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentirao je izjavu Petra Ivancova, ambasadora Ruske Federacije u BiH, koju je dao na konferenciji za medije u Banjoj Luci nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH.

Ivancov je, između ostalog, kazao kako pitanje slanja Prvog godišnjeg nacionlanog programa (ANP) BiH za NATO se “mora ostaviti po strani”.

-Složena situacija u vezi s ANP-om. To mora biti stavljeno po strani kada je u pitanju formiranje vlasti, a da se vodi dijalog oko drugih stvari kao što su socioekonomska pitanja, pravosuđe – riječi su ruskog ambasadora.

Međutim, prije toga je naglasio da je “za nas (Rusiju) važna tema ekonomska saradnja sa RS-om. Nastavak rada Zaruvežnjefta i Sberbanke i drugih u Republici Srpskoj. Govorili smo i o implementaciji izbornih rezultata. Taj posao treba da se odvija u skladu sa Dejtonom i ravnopravnosti tri naroda, poštovanje dva entiteta i suvereniteta BiH.”

Džaferović u izjavi ističe da je Bosna i Hercegovine donijela svoje zakone koji se moraju poštovati, pa ih tako moraju poštovati i ambasadori, uključijući i ruskog. Ivancovu je inače svojstveno da često ističe kako se “ne miješa u unutrađnje odnose BiH”.

– Neće nama nikakav ambasador, pa ni ambasador Ruske Federaciji, govoriti šta ćemo mi raditi ovdje u Bosni i Hercegovini. Pogotovo ne u situaciji kada svojim izjavama sugerira da se ne poštuju zakoni ove zemlje. Mi smo u BiH donijeli odluke kada je u pitanju naš put i ANP je obaveza iz Zakona o odbrani. ANP je obaveza na osnovu Odluke Predsjedništva iz 2009. godine i on je obaveza iz Strategije vanjske politike koju je Predsjedništvo BiH usvojilo u martu mjesecu prošle godine. Ambasador Ruske Federacije je dužan da poštuje zakone ove zemlje, isto kao što sam dužan da ih poštujem i ja. Mi smo svoje odluke donijeli i Bosna i Hercegovina nema drugog puta, nego put u kojem će se poštovati odluke i zakoni koje je donijela ova zemlja – rekao je Džaferović.

Leave A Reply