EDIN SULJIĆ: Zašto Fahrudinu Radončiću smeta Osman Mehmedagić?

0

Još uvijek je u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Još jučer je zatražena smjena Nikole Špirića (SNSD) sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA).

Za dobrobit svih građana ove zemlje, očekivati je da će ovaj “falsifikator” koji jučer nije mogao ni ponoviti koji su zaključci doneseni, iskreno se nadamo da će Špirić otići sa ove funkcije. Ostaje još jedan sporan, koji je pružio punu podršku Špiriću, možda čak i najsporniji – Fahrudin Radončić.

Radončić na listi INTERPOL-a

Lično se ne mogu sjetiti da i u jednoj evropskoj zemlji na ovako značajnom mjestu sjedi čovjek protiv kojeg se vodi krivični postupk pred Sudom BiH zbog utjecaja na svjedoke u procesu koji se vodi na Kosovu protiv Nasera Keljmendija. Još davne 2007. godine sa sastanka u Lionu, bivši direkto FUP-a ustupio je Radončiću papire u kojima ga je INTERPOL označio kao najbližeg suradnika Nasera Keljmendija. Takđer, Radončić se nalazi u 2. tački optužnice protiv Nasera Keljmendijakao jedan od organizatora ubistva Ramiza Delalića Ćele.

Da nije tragično, bilo bi smješno. U svim demokratskim zemljama kada tramvaj iskoči iz šina, ministar saobraćaja podnese ostavku. A ovu dvojice, i ne samo njih, ni kran ne može pomjeriti iz fotelja.

Obavještajna agencija je kičmeni stub svake zemlje. Otuda i borba za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA). Međutim, Radončić nikako da shvati da Osman Mehmedagić nije Almir Džuvo kojeg je mogao nazvati u bilo koje doba dana ili noći i narediti mu da donese CD-ove i transkripte razgovora između, npr. Zlatnoustog (Zlatko Lagumdžija), Tinki-Vinkija (rah. Sulejmana Tihića), Bakira Izetbegovića, pa čak i njegovog intimusa Nasera Keljmendija.

Nije nikakva tajna da je Radončić produkt srbijanske politike i da upravo odatle dolaze upute kako treba “raditi”. Diskreditirati sve one koje ne može kontrolirati kroz “Dnevni Avaz”, a Mehmedagić mu je već dokazao da njega ne može niko kontrolirati, pogotovo jedan optuženik sumnjive prošlosti, sadašnjosti ali i budućnosti.

Zbog toga smo svjednoci svakodnevni bljuvotina po Dnevnom Avazu, koji više niko ozbiljan i ne čita, a u kojima blati Osmana Mehmedagića, Božu Mihajlovića, Dubravka Čamparu i sve koji su mu se našli na putu ka njegovoj nikad ispunjenoj želji da se nađe u Predsjedništvu BiH. Po svim zakonima, ako postoje u ovoj državi, prije će se naći u KPZ Zenica nego u fotelji Predsjedništva BiH.

Opravdani strah Radončića i velika čistka Radončićevih i Špirićevih špijuna u OSA-i

Fahrudin Radončić jedino nema kontrolu nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA). To je ujedno i razlog pa u njegovoj dnevnoj novini čitamo privatne, gnusne i beskrupulozne stvari o Osmanu Mehmedagiću. Slike, nedavno objavljene na kojima Mehmedagić uživa u nekom lokalu sa svojom suprugom, su dno dna – ravne najprljavijem tabloidu.

Međutim, ako Radončić misli da time i može naštetiti Mehmedagiću, vidimo da se grdno prevario. Ocjena rada o zakonitosti OSA-e je pozitivna. Nezadovoljan ovom ocjenom, Radončić je kazao, između ostalog, da su u OSA-i “narušeni međuljudski odnosi”.

Zna taj Radončić i zašto su narušeni. Za sve koji niste pratili i one koji ne znaju, Nikola Špirić u vrijeme “vladavine” Almira Džuve zaposlio je pola svoje rodbine i prijatelja, koji ne podnose izvještaj direktoru OSA-e, nego Špiriću. Isti slučaj je i sa Radončićem. Međutim, ono što ne znaju ni Radončić ni Špirić, iako je Radončić infiltrirao svoje ljude u Kantonlano Tužilaštvo, Tužilaštvo BiH, Sud BiH, policiju, promakla mu je činjenica da je Mehmedagić u posjedu dokumentacije s imenima osoba koji špijuniraju za regionalne obavještajne, a i domaće “službe”, za što su debelo plaćeni. Dakle, slijedi velika čistka u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA), ali i nekim drugim agencijama za provođenje zakona i time je Radončićev strah potpuno opravdan…

Autor teksta: Edin Suljić

Leave A Reply