Hoće li Bh. blok zajednički nastupiti samo u Sarajevu? U Tuzli za sada nema dogovora

0

Ove dvije stranke su članice Bh. bloka koji, prema ranije potpisanom sporazumu, između ostalog pruža mogućnost zajedničkog nastupa na predstojećim lokalnim izborima. Kako saznaje, osim u Sarajevu, mogućnost zajedničkih kandidata postoji još u Brčko distriktu i Čapljini.

“Već nekoliko mjeseci traju pregovori Naše stranke i SDP-a unutar Bh. bloka i na određenim nivoima već su postignute određene vrste sporazuma, kao što je slučaj u Kantonu Sarajevo. Također, u Brčko distriktu, Čapljini i još nekim sredinama već imamo inicijative odbora o podršci Naše stranke SDP-ovim kandidatima za načelnike”, kazao je Mirsad Čamdžić, predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke u Tuzli.

Naša stranka kao dio Bh. bloka sa SDP-om u Tuzlanskom kantonu do danas nije postigla sporazum o zajedničkom koordiniranju kandidata za gradonačelnike, odnosno načelnike. Međutim, iz oba politička subjekta ne isključuju tu mogućnost u narednom periodu.

“Na Glavnom odboru SDP-a je usvojeno da taj nastup važi na nivou Sarajevskog kantona, a izvan treba biti dio dogovora na općinskim, odnosno gradskim nivoima. U Tuzlanskom kantonu još uvijek nismo završili priču vezano za zajednički nastup, a ukoliko se u nekim općinama ili gradovima pokaže interes i želja, mi smo za to. Ukoliko ne postoji, neće biti nikakav problem odstupanja u Tuzlanskom kantonu”, kazao je Dževad Hadžić, predsjednik SDP-a TK.

Iz Naše stranke navode da ulažu velike napore kako bi taj sporazum bio zastupljen na nivou Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine.

“Shodno tome, još uvijek ne možemo smatrati završenom situaciju u Tuzlanskom kantonu kada je riječ o prijedlozima načelnika, odnosno gradonačelnika. Još uvijek će biti dogovora o svemu tome”, navodi Čamdžić.

Prijedlozi kandidata

SDP i Naša stranka trenutno su u procesu u kojem organizacije na općinskim, odnosno gradskim nivoima predlažu kandidate za načelnike i gradonačelnike te formiranje izbornih listi.

“Taj proces planiramo završiti do 10. juna te onda prijedlog listi i kandidata za načelnike, odnosno gradonačelnike proslijediti do centrale kako bismo ih na vrijeme kandidovali Centralnoj izbornoj komisiji BiH”, rekao nam je Hadžić.

Za razliku od SDP-a, iz Naše stranke u javnosti se već pojavilo ime kandidata za gradonačelnika Tuzle, a riječ je o Dervišu Čičku. Njega je predložio Gradski odbor Naše stranke u Tuzli, a ova kandidatura sada mora proći sve stranačke procedure te dobiti potvrdu Glavnog odbora i Predsjedništva stranke.

Stanje u Tuzlanskom kantonu

Naša stranka i SDP kao članice Bh. bloka ne učestvuju u vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, a Čamdžić se osvrnuo na dešavanje koje je dovelo do toga.

“U vlasti je SDA sa svojim partnerskim strankama. Nažalost, određene vrste problema su nastale kada su dva zastupnika iz SDP-a napustila ove pregovaračke pozicije i liniju koju smo u pregovorima imali. Lično sam bio u pregovaračkom timu kada smo početkom prošle godine imali formiranu ‘devetnaestku’, odnosno kada smo imali većinu. Ali, očigledno nekome nije bilo u interesu da prvi put u skorijoj historiji Tuzlanskog kantona ovaj kanton dobije građansku i drugačiju vlast nego što je to ona sada”, smatra Čamdžić.

Hadžić navodi da u ovom trenutku Kantonalna vlada i skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu nisu u potpunosti odgovorile zadatku.

“Neka dešavanja, među kojima su i ona unutar Ministarstva unutrašnjih poslova TK i proces vezan za smjenu i izbor direktora Uprave policije pokazuje pravac i put te vlade. To je pravac koji ne poštuje ustav, zakon i pravosudne institucije. To nije put kojim bi se trebao kretati ovaj kanton”, smatra Hadžić.

Neophodne promjene

Oba naša sagovornika dijele mišljenje da su promjene u političkom smislu potrebne u Bosni i Hercegovini. Kao jedan od okidača za to navode i nekoliko afera koje su isplivale na površinu u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Žao nam je što 2020. nije godina općih izbora jer smatramo da je sazrelo vrijeme za promjene u društvu, a lokalne izbore smatramo samo kao prvo poluvrijeme i uvertiru u veliki događaj u 2022. godini kada želimo preuzeti vlast u BiH, skupa sa strankama koje do sada nisu bile prononsirane i koje nisu vršile vlast”, potcrtava Čamdžić.

Na predstojećim lokalnim izborima Hadžić očekuje da će SDP prije svega u TK poboljšati rezultat u odnosu na opće izbore, izrazivši uvjerenje da će tako biti i u drugim dijelovima naše zemlje.

“Ovo očekujem i od drugih opozicionih stranaka jer se u vremenu pandemije pokazalo očiglednim da stranke okupljene oko SDA nisu adekvatno odgovorile krizi. Naprotiv, iskoristile su je za neke postupke koji ne služe na čast tim političkim strankama. S druge strane, HDZ sa svim dešavanjima posljednjih dana, u kojima je i buđenje nacionalizma, potvrđuje da je za očekivati promjene na izborima”, dodaje Hadžić.

Prema Čamdžićevim riječima, negativan odnos vladajućih stranaka prema izborima 2020. godine pokazuje da ih oni žele odgoditi.

“Time žele ‘uhvatiti zraka’ jer su shvatili da im se padobran ne otvara i da su u određenoj vrsti panike. Odgađanje izbora jedna je vrsta njihovog bijega od negativnog rejtinga koji u ovom trenutku imaju u društvu”, zaključio je Čamdžić.

Leave A Reply