IZETBEGOVOVIĆ I DŽAFEROVIĆ NA TRIBINI: “Radončić je obećavao autoputeve sa šest traka, I ŠTA JE NAPRAVIO, pokazao je da je nesposoban za…”

0
Predsjednik Izetbegović osvrnuo se na naoružavanje i najave uvođenja obaveznog vojnog roka u susjednim zemljama, te onome što će BiH poduzeti kao odgovor.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na velikoj tribini održanoj u sarajevskom Domu mladih predstavili su rezultate rada u proteklom mandatu, govorili o viziji i programu rada za naredni period, te iznijeli stav o aktuelnim političkim temama.

 

Predsjednik Izetbegović osvrnuo se na naoružavanje i najave uvođenja obaveznog vojnog roka u susjednim zemljama, te onome što će BiH poduzeti kao odgovor.

 

-Umjesto da novac usmjeravaju za razvoj ekonomije i zadržavanje mladih ljudi, odlučili su da troše na naoružavanje. U vrijeme kada mladi ljudi odlaze iz regije, kada kilometrima možete voziti kroz nenaseljena područja, trošiti novac na naoružanje je potpuno pogrešno. Nažalost, zbog takve politike i mi ćemo biti prinuđeni da jačamo svoje odbrambene kapacitete. Nemamo novca da kupujemo avione kao što to oni rade, ali ćemo u skladu sa Pregledom odbrane uduplati izdvajanje za opremanje Oružanih snaga BiH, te nastaviti da razvijamo namjensku industriju. Goloruki bosanski narod se 90-ih odbranio od četvrte vojne sile u Evropi.

 

S kapacitetima koje danas posjedujemo višestruko smo jači nego što smo bili tada. Nikada više nećemo dozvoliti da budemo slabi, jer slabost privlači nasilnike. Nikada više nećemo biti nespremni i nikada se neće ponoviti ‘92. godina. Nadvladat ćemo sve sile koje nasrću na BiH i završiti historijsku misiju izgradnje evropske države BiH, koju smo započeli prije skoro tri decenije, istaknuo je Izetbegović.

alt

Džaferović je govorio o rezultatima u proteklom mandatu, kazavši da je odblokiran evropski i NATO-put, da čekamo kandidatski status za EU i aktivaciju MAP-a, te da je postignut snažan oporavak naše ekonomije.

-Zatekli smo 2014. ogromnu nezaposlenost, veliku ekonomsku krizu, radnike na ulicama i brojna preduzeća na izdisaju. Većina preduzeća je stabilizovana, radnički protesti su sve rjeđi ili su potpuno prestali, ekonomski parametri imaju snažan trend rasta, nezaposlenost se iz dana u dan smanjuje, broj novootvorenih radnih mjesta mjeri se u desetinama hiljada i prvi put u poslijeratnoj BiH premašili smo cifru od 800.000 zaposlenih, kazao je Džaferović.

Dodao je da to još uvijek nije dovoljno da bi svaki čovjek u ovoj zemlji osjetio napredak i da bi životni standard svima bio bolji.

-Pred nama je još mnogo posla. Paralelno sa reformama koje su dale vrlo opipljive rezultate, vršili smo pripreme i stvarali preduslove za još snažniji ekonomski rast u narednim godinama. Imamo obezbijeđen novac za izgradnju kompletnog koridora Vc i mreže brzih cesta prema svim regionalnim centrima, pripremili smo reformu zdravstva i obrazovanja, kao i brojne projekte iz oblasti energetike. Uz mir, političku stabilnost i masovnu izgradnju infrastrukture, rast će i životni standard građana, njihove plaće i penzije, naglasio je Džaferović.

 

Rekao je da bi rezultati bili i bolji da su partneri u vlasti bili sposobniji i predaniji poslu.

-Imamo u vlasti Radončića, koji odlično radi kada treba da poveća vlastiti kapital, gradi svoje firme i tornjeve, ali je zakazao i pokazao da je nesposoban kada je trebalo da radi za državu. Obećavao je autoputeve sa šest traka, njegovim kadrovima je prepušteno da vode ministarstva prometa i da budu na čelu javnih preduzeća zaduženih za izgradnju autoputa. Gotovo ništa nisu uradili, iako im je obezbijeđen novac i stvoreni svi preduslovi da otpočnu sa masovnom izgradnjom, potcrtao je Džaferović.

Leave A Reply