KAKO JE SDP POKLONIO DODIKU POLA BIH

0

Ima li veće ironije nego kada tvorci zloglasne Alijanse za Promjene i franken-koalicije, optuže rahmetli Aliju Izetbegovića da je “prodao” okupirani dio Bosne i Hercegovine?

Povezana slika

Njima je SDA kriva za stanje do kojeg su njihovi katastrofalni potezi, motivisani pohlepom za vlašću, doveli Bošnjake u manjem entitetu. Kako?

  • 2002. godine Alijansa za Promjene, čiji je kolovodja Zlatko Lagumdžija šenlučio sa “umjerenim” Dodikom dok je njegova vlada ilegalno deportovala borce za Bosnu i Hercegovinu – koji su nakon 7 godina torture oslobodjeni – pristaje na asimetrične izmjene ustava entiteta.

Taj kvislinški potez imao je posljedice čiji teret do dan danas nose Bošnjaci povratnici u tvorevinu nastalu na genocidu:

– u Federaciji imamo Dom naroda u punom kapacitetu, a u RS-u vijeće u reduciranom, sa otprilike 10 posto nadležnosti;
– u RS-u imamo predsjednika Republike Srpske sa svim ingerencijama tipično predsjedničkog sistema, i uz njega dva potpredsjednika koji su bez ikakvih ovlaštenja;
– istovremeno, u Federaciji imamo predsjednika i dva potpredsjednika koji se rotiraju i koji ravnopravno, konsenzusom donose odluke;
– u RS-u iz jednog naroda može biti predsjednik entiteta, premijer Vlade i predsjednik Narodne skupštine; u Federaciji to nije moguće;
– zatim, sudovi su u Federaciji sastavljeni po paritetu, a u RS-u nisu;
– pitanje bosanskog jezika, koji se osporava u RS-u zanemareno;
– sadržaj vitalnog nacionalnog interesa u RS-u je do kraja reduciran na četiri-pet pitanja, a mogućnost proširenja tih pitanja postoji samo teoretski, a praktično ne – jer da bi se neko pitanje uvrstilo kao vitalni interes van spiska, potrebne su dvije trećine poslanika iz jednog naroda i potrebno je da dvije trećine sudija Vijeća Ustavnog suda kažu da je to vitalni interes; kompozicija Suda to praktično onemogućava…

  • 2013. godine SDP spašavajući fotelje Lagumdžiji i Denisu Bečiroviću, ignorišući Šefika Džaferovića koji ih je bukvalno vrišteći molio na sjednici koju je prenosila FTV da odstupe od glasanja za Dodikov Zakon o Prebivalištu (zakon za etnički čistu RS čija je posljedica vladavina Grujičića u Srebrenici), glasa za taj zakon.

I danas takvi optužuju SDA za navodne pokušaje stvaranja fildžan-državice. Takvi koji svakodnevno rade na stvaranju fildžan-Jugoslavije od 5 kantona gdje su Bošnjaci većina.

 

Leave A Reply