Ključna sjednica Predsjedništva BiH bit će 20. augusta, na dnevnom redu prvo ANP pa mandatar

0
Bit će, kako saznajemo, zakazana redovna sjednica vezana za ANP, a odmah potom i vanredna vezana za imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH. Evidentno je da ukoliko dogovor o ANP-u ne bude postignut na redovnoj sjednici, vanredna neće biti ni održana.

Podsjećamo, lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a potpisali su prošle sedmice Sporazum o formiranju Vijeća ministara. Predsjedavajućeg Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo BiH, a odluka o imenovanju se odmah dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je poručio da neće biti poslat ANP, što znači da je sporazum već u najavi osuđen na propast. Dodik je za sardnju s NATO-om, ali na nivou koji ima Srbija.

Za Dodika je problematično da BiH napravi bilo kakav dodatni iskorak u saradnji s NATO-om, a slanje ANP-a je protumačio kao dio napretka, iako to ne prejudicira članstvo u tom vojnom savezu.

Dodik se uostalom nije ni izjasnio o ponuđenom kompromisu da se vojni segment ANP-a zamrzne i da se pošalje sami plan civilnih reformi. U konačnici, 20. augusta će se zvanično znati hoće li vlast na državnom nivou biti formirana i slijedi li totalna kriza i zastoji, koje najavljuje Dodik.

Ukoliko se to dogodi izvjesno je da će jedino rješenje biti uplitanje međunarodne zajednice, a prije svega OHR-a.

Leave A Reply