Ko je Radončićev “stalni dopisnik” iz KPZ-a Zenica: Ubica iz Lukavca “pakuje” svima

0

Pismo sa “šokantnim navodima” objavio je danas Dnevni avaz. Poslao ga je, kažu, na ruke “lideru SBB-a i vlasniku Dnevnog avaza gospodinu Fahrudinu Radončiću” izvjesni Mensur Hodžić, koji u KPZ-u Zenica izdržava kaznu zbog teškog ubistva.

U pismu koje je navodno poslao iz zeničkog zatvora, Hodžić tvrdi da mu je koncem 2016. godine nuđeno 50.000 KM, kao i prijevremeno puštanje iz zatvora, ako promijeni svoj raniji iskaz dat Tužilaštvu BiH i pristane lažno svjedočiti protiv Fahrudina Radončića.

“Veza” Čovića, Keljmendija i Leutara

– Ovo je bitno, novembar mjesec 2016. godine, kada sam odvezen u Tužilaštvo BiH i dao izjavu na okolnosti moje saradnje s Ramizom Delalićem i njegovom likvidacijom. Ja sam dao audio-vizuelnu izjavu, što znači, tonski, a snimali su me posebnom kamerom u toku davanja iskaza kao svjedoka pred tadašnjim tužiocem Božom Mihajlovićem. Prisustvovao je i tužilac Dubravko Čampara. Odgovorno tvrdim i odgovorno sam dao iskaz da Vi, gospodine Fahrudine Radončiću, nemate apsolutno nikakve veze s ubistvom Ramiza Delalića, ali isto tako s ubistvom Ramiza Delalića nema ništa ni Naser Keljmendi, niti Muhamed Ali Gaši – piše Hodžić.

Dodaje kako je prilikom davanja izjave lično dao imena nalogodavaca likvidacije Ramiza Delalića, ali da se to “nije svidjelo” tužiocu Dubravku Čampari.

– Pravi nalogodavci likvidacije Ramiza Delalića su članovi SDA, a njih štiti i podržava ova država! Isti lideri SDA su meni taj dan nudili da izmijenim svoj iskaz i da tu teretim Vas i Keljmendija za ubistvo Ramiza Delalića. Davali su mi automatski imunitet, 50.000 KM i ukidanje ove moje kazne – navodi u pismu Hodžić, ne otkrivajući ko su ti članovi SDA koje spominje.

Ovo nije prvi put da Avaz objavljuje “šokantna pisma” osuđenika Mensura Hodžića. U martu 2015. godine, Hodžić je Avazu poslao pismo u kojem “odgovorno i otvoreno tvrdi” da predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH Dragan Čović nije umiješan u ubistvo Joze Leutara?! Ova Hodžićeva odgovorna izjava uslijedila je nakon što je prethodno na adrese nekoliko medija poslao crtež-shemu, koja u njegovoj verziji opisuje kako je i zbog čega ubijen nekadašnji doministar unutrašnjih poslova Jozo Leutar. U toj shemi Hodžić je optužio Čovića za veze sa kriminalnim miljeom, navodeći, između ostalog, da je Čović od narkobossa Nasera Keljmendija “zaradio” 750.000 eura!

Prema Hodžićevim navodima, Leutar je ubijen jer je posjedovao dokumentaciju o tome ko je švercovao oružje iz BiH devedesetih godina u zemlje regiona. U toj grupi bili su, kako je tvrdio Hodžić, Naser Keljmendi, Ramiz Delalić, Zoran Andabak, Ivan Andabak, te Ivica Primorac, kojeg je označio i kao nalogodavca Leutarovog ubistva. Nakon što se u medijima podigla prašina oko cijele priče, Hodžić je shvatio da je otišao predaleko i u pismu Avazu se posuo pepelom, posebno nakon što je na sve reagirao i sam Dragan Čović.

Pozivi političarima da posjete KPZ Zenica

– Moje pitanje nije to što je taj čovjek nešto napisao. Moje pitanje je ko ga je natjerao da to napiše? A to je neko iz institucija ove države, iz sadašnje vlasti… E, to ćemo morati otkriti. Morat ćemo kazati javnosti ko to radi. Jer ko tako nešto, takve stvari, pakira predsjedniku države, zamislite šta je spreman učiniti običnom malom čovjeku – kazao je tada Čović.

– Ako Dragan Čović želi da sazna pravu istinu, neka dođe u KPZ Zenica i ja ću mu lično reći istinu i zašto se našao u shemi i, naravno, prema čijoj naredbi – napisao je 2015. u pismu Avazu Hodžić, priznavši kako mu je za tvrdnje koje je iznio o ubistvu Leutara nešto “obećano, ali nije ispunjeno i pitanje je hoće li biti”.

I kao što je tada pozivao Čovića da ga posjeti, Mensur Hodžić je sada isti poziv uputio i Fahrudinu Radončiću.

– Ja, Hodžić Mensur, vas lično molim i ako znate i sami šta je pritvor i zatvor, dođite u KPZ Zenica, posjetite me, a ja vam obećavam da ću vam sve reći isto onako kako sam rekao u Tužilaštvu BiH u novembru 2016. – napisao je Hodžić.

Mensur Hodžić u novembru 2009. osuđen je na 12 godina zatvora zbog brutalnog ubistva svoje nevjenčane supruge Jasmine Baničević. Kako stoji u presudi, Jasmina Baničević umirala je danima i u mukama, i to usljed teških povreda nastalih udarcima u glavu, na nogama i šutiranjem, koje joj je nanio Hodžić. Tokom istrage o njenoj smrti Hodžić se sve vrijeme služio lažima, tvrdeći kako je Jasmina umrla zbog prehlade. Međutim, nakon urađene obdukcije, inspektori krim-policije MUP-a TK posumnjali su da je riječ o ubistvu, što je na sudu i potvrđeno.

Jednako kao što je prije dvije godine izmislio cijelu shemu oko Leutarovog ubistva, Hodžić danas “pakuje” tužiocu Dubravku Čampari i stavlja se na raspolaganje Radončiću, u nadi da će mu utemeljitelj Avaza možda svojim utjecajem omogućiti prijevremeni izlazak iz zatvora, a možda i neke druge pogodnosti. Hodžićevi motivi su jasni, ali ono što nije jasno jeste zbog čega predsjednik SBB-a tvrdnje jednog patološkog lažova, ubice i kriminalca uzima kao relevantne?

Atentat, Radončić i Kolinda

Nije tajna da Radončić već mjesecima pokušava dokazati da je proces koji se protiv njega vodi na Sudu BiH zbog utjecaja na Azru Sarić, koja je svjedočila na suđenju Naseru Keljmendiju, politički montiran. Za to je Radončić do sada u bezbroj navrata javno optuživao vrh SDA i Bakira Izetbegovića, te tužioca Dubravka Čamparu i njegovog brata Aljošu, federalnog ministra unutrašnjih poslova. Predsjednik SBB-a je čak putem Avaza ustvrdio kako je on bio meta atentata planiranog u januaru ove godine, za vrijeme posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini.

tekstu u kojem pišu o planiranom atentatu na Radončića, novinari Avaza pozivaju se na “navode jedne obavještajne informacije”. Nije poznato odakle je došla ta navodna informacija, ali su u Avazovom tekstu, u potpunosti zasnovanom na spekulacijama, za planiranje Radončićevog ubistva direktno optuženi Dubravko Čampara i direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Osim što nisu iznijeli nikakve relevantne podatke, dokumente ili bilo šta drugo što bi potkrijepilo takve navode, jedini efekat koji su novinari Avaza proizveli senzacionalističkim tekstom o planiranom atentatu na Radončića je taj da su hrvatskim medijima dali povoda da pišu kako se njihova predsjednica tokom posjete BiH “umalo našla na meti atentatora“. A s obzirom i na ranije izjave predsjednice Grabar-Kitarović o “hiljadama boraca ISIL-a” koji se vraćaju u BiH, nije teško pretpostaviti kakvu će sliku o našoj državi stvoriti susjedi Hrvati kada iz Dnevnog avaza “ekskluzivno” saznaju kako je Kolindina sigurnost za vrijeme boravka u BiH bila ozbiljno ugrožena.

Indikativno je i da su se u posljednjih 10 dana na udaru Radončića i “Dnevnog avaza” našle sve policijske i tužilačke agencije koje rade na procesuiranju ubistava u bh. podzemlju, počinjenih u periodu od 2004. do 2007. godine.

(Faktor.ba)

Leave A Reply