KO SU FAVORITI ZA NOVOG REISA: Izetbegović podržava Kavazovića a Konaković Zukorlića!

0

Aktuelni reis Husein ef. Kavazović uživa veliku podrku Sabora Islamske zajednice i gotovo je izvjesno da će obnoviti mandat, dok će kandidat Muamer ef. Zukorlić vjerovatno zauzeti drugu poziciju.

Novi reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosn i Hercegovine bit će izabran 12. oktobra 2019. godine, odlučeno je na posljednjoj sjednici Sabora Islamske zajednice. Nakon što je kandidat Husejin ef. Smajić povukao svoju kandidaturu,  u završni krug za izbor novog reisu-l-uleme ušla su tri kandidata: aktuelni reis Husein ef. Kavazović, te dva protukandidata – Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

Aktuelni reis Husein ef. Kavazović uživa veliku podšrku Sabora Islamske zajednice i gotovo je izvjesno da će obnoviti mandat. Mada to neće javno priznati, ef. Kavazivić je favrit i vodeće bošnjačke stranke SDA, kao i njenog lidera Bakira Izetbegovića te dopredsjednika SDA, Safeta Softića, koji je ujedno i predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH.

Pretpostavlja se da će Muamer ef. Zukorlić zauzeti drugu poziciju a za njegov izbor skoro otvoreno lobira partija Narod i Prvda i njen lider Elmedin Konaković. Savez Konaković-Zukorlić traje već duže vremena a potvrđen je i nedavno kada je Konaković iz svog „diskrecionog fonda“ uplatio 60 hiljada KM Bošnjačkoj akademiji nauka, (BANU) čiji je jedan od utemeljitelja upravo Muamer ef. Zukorlić.

Predsjedavajući Skupštine Sarajevskog kantona, Elmedin Konaković, osigurao je sebi najveći „diskrecioni fond“ u državi u iznosu od oko 200.000 KM godišnje a skoro trećinu tog iznosa Konaković je usmjerio prema svom prijatelju Zukorliću koji je alfa i omega Bošnjačke akademije nauka.

Leave A Reply