Ko su Viktor Aleksejevič Bojarkin i Oleg Deripaska koji provode politiku Kremlja na Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini

0

Viktor Bojarkin i Oleg Deripaska kroz Optima grupu implementiraju „malignu“ politiku Kremlja na Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini
Ko su Viktor Aleksejevič Bojarkin i Oleg Deripaska?

Viktor Bojarkin

Viktor Bojarkin je bivši oficir ruske vojno-obavještajne službe GRU (Glavna obavještajna uprava) i glavni je tvorac ideja koje stoje iza Olega Deripaske, ruskog tajkuna, bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina i bivšeg vlasnika Kombinata aluminijuma iz Podgorice i Rudnika boksita Nikšić u Crnoj Gori. Deripaska je jedan od nekoliko oligarha, visokopozicioniranih zvaničnika Vlade i funkcionera državne ruske kompanije za trgovanje oružjem koje je SAD u aprilu 2018.g. stavio na „crnu listu“, da bi krajem iste godine na tu listu bio uvršten i Bojarkin. Naime, američko Ministarstvo finansija izreklo je sankcije za 16 članova ruske vojne obavještajne agencije GRU zbog „širokog spektra malignih aktivnosti“, uključujući miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine i hakiranje međunarodnih organizacija.
Viktor Bojarkin, je djelovao u ime kažnjenog ruskog oligarha Olega Deripaske. U obrazloženju uvođenja sankcija protiv Bojarkina se kaže da je on “djelovao ili je pokušao da djeluje u interesima ili u ime” Deripaske koji se nalazi pod američkim sankcijama. Licima sa te “crne liste” zamrzavaju se aktivi u SAD, a američkim građanima se zabranjuje bilo koji biznis sa njima.
Bojarkin je aktivan širom svijeta uključujući Libiju i Venecuelu gdje je aktivan u korištenju naftnih sredstava za izgradnju svog carstva i učvršćivanje svoje uloge kao jednog od Putinovih glavnih savjetnika i prikupljača novca. Posljednjih godina Bojarkin više ne radi za Deripasku, tako da je sada u direktnom kontaktu sa najvišim zvaničnicima ruske vlade.
Uloga Bojarkin i Deripaske u događanjima u Crnoj Gori – Deripaska je prisutan u Crnoj Gori od 2005.g. Podržavao je crnogorsku nezavisnost pri čemu je za “crnogorsko pitanje” nudio pomoć svojih savjetnika, među kojima je bio i Pol Manafort, kasnije rukovodilac predizbornog štaba američkog predsjednika Donalda Trampa, koga je Tramp smijenio u toku same predizborne kampanje. Manafort je jedne prilike za američki lst Times reko da Moskva zapravo nije ni pokušala da spriječi crnogorsku nezavisnost, a Deripaskina podrška crnogorskom pitanju vrlo vjerovatno ne bi uslijedila bez zelenog svijetla Kremlja. Kremlj je, kaže on, bio srećan što ima još jednog potencijalnog saveznika u istočnoj Evropi i to onog koji je zavisan od ruskih investicija.”Aranžman” je u potpunosti odgovarao i crnogorskim vlastima.
Međutim, odnosi između Rusije, koju je na jedan način Deripaska predstavljao u Crnoj Gori, i crnogorske vlasti su vremenom zahladnili. Deripaska je, nakon višegodišnjih sporova oko neplaćenih dugova, tužio Crnu Goru zbog preuzimanja kontrole nad Kombinatom aluminujuma, a NATO je već djelovao kao jasan spoljnopolitički cilj Crne Gore. Zato su ruski agenti otpočeli planove za smjene u političkom vrhu Crne Gore i instaliranje vlade koja će biti naklonjenija Moskvi.
Uz pomoć Pola Manaforta, Deripaska je, uoči izbora 2016. u Crnoj Gori, pokušao da pruži lobističku i finansijsku podršku crnogorskoj opoziciji koja se predstavljala kao proruska. Manafort je bio u kontaktu sa nekoliko ljudi u Crnoj Gori, između ostalih i sa jednim od lidera DF-a, Nebojšom Medojevićem. Zanimljivo je da je Medojević bio jedan od glavnih aktera i u organiziranju protesta pravoslavnih vjernika i građana širom Crne Gore, koje je krajem prošle i početkom ove godine, predvodio Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji su bili nezadovoljni Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kada je ruska vlada koristeći dobre veze između SPC i Ruske pravoslavne crkve (RPC) iskoristila nezadovoljstvo naroda novim Zakonom i preko pravoslavne crkve pokušala destabilizirati crnogorsku vlast.

Oleg Deripaska 

Deripaska je u ratu protiv Đukanovića koristio i usluge Viktora Bojarkina, koji je tada bio pomoćnika ruskog vojnog atašea u SAD.. Članovi proruske crnogorske opozicije u saradnji sa osobama bliskim Kremlju kasnije su optuženi za planiranje napada na parlament i pokušaj atentata na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. je i dalje jedan od najšokantnijih primjera ruske umiješanosti u izbore jedne suverene zemlje.
Uloga Bojarkina na Zapadnom Balkanu a posebno u BiH – Bojarkin implementira politiku Kremlja na Zapadnom Balkanu u ime ruskog predsjednika Vladimira Putina kroz svoje vlastito poslovanje. Bojarkin se sada usmjerio na BiH jer vođen vlastitim ambicijama želi da se još više obogati na račun Deripaske. Bojarkin sarađuje sa Optima grupom, jednom od četiri kompanije koje posluju pod brendom NESTRO u BiH. Matična kompanija Zarubežnjeft a.d., državno preduzeće iz Moskve koje posluje pod zaštitnim znakom NESTRO, osnovalo je OPTIMA Grupu 2008. godine, nakon čega je uslijedio sveobuhvatno rusko ovladavanje naftnom industrijom u entitetu RS i to: “Rafinerija nafte Brod” a.d. Bord, “Rafinerija ulja Modriča” a.d. Modriča, i maloprodajne mreže benzinskih stanica „NESTRO PETROL“ a.d. Prema raspoloživim podacima u ovim ruskim kompanijama zaposlen je veći broj ruskih državljana od kojih su neki bivši i trenutni uposlenici vojno obavještajne službe GRU poput Nikolaja Petroviča Rikuna, direktora za bezbjednost Rafinerije nafte Brod, bez koga se ništa ne može uraditi u ovoj firmi, Yurija Aleksandroviča Podkolzina i EvgenijaZharčinskija.
Ciljevi i posljedice štetnog djelovanja Bojarkina u BiH – Bojarkin sarađuje sa GRU agentima u Optima grupi kako bi izvukao novac i sredstva iz entiteta RS kako bi se obogatio on i njegovi saradnici u ruskoj vladi. Obaveze poreza i doprinosa Rafinerije nafte u Brodu su premašile cifru od preko 300 miliona KM i taj dug se sigurno neće izmiriti. Sličan scenario kao kod Fabrke glinice „Birača“ iz Zvornika, kada je novac izvlačen preko litvanske firme „Balkal“. Lideri opozicije i neki stručnjaci tvrde da su ovi poslovi potencijalan izvor za operacije pranja novca od strane rukovodstva RS i ruskih ulagača, kao i za usmjeravanje ruske političke podrške ali i ucjene Rusije koja je priprijetila obustavljanjem isporuka nafte Rafineriji u Brodu, ukoliko ista ne ostane svojina ruske kompanije. Negativni finansijski rezultati nisu doveli do prodaje preduzeća, a stručnjaci smatraju da je Optima grupa zadržala svoju poziciju u zemlji iz političkih razloga.
Isto tako, Bojarkin koristi pripadnike GRU kako bi vršili špijunažu protiv RS i ucjenjivali političare u RS da sprovode politiku Kremlja. Bojarkin je pokazao da može organizovati državne udare i neće oklijevati da organizuje državni udar protiv M. Dodika ili da se riješi političara koji ne rade ono što on želi. Ponašanje Dodika u nekim situacijama samo potvrđuje ovu tezu.
Bojarkin koji je milijarder, bi svakao trebao biti u poziciji da koristi nešto od tog novca da pomogne građanima RS-a u ova teška vremena pandemije COVID-19. Međutim umjesto pomaganja običnim građanima, Bojarkin koristi pandemiju da pokuša zaraditi novac za sebe i proširi svoje carstvo. I kada pomaže ruska vlada to radi iz političkih a ne humanitarnih razloga. Pomoć koju je ruska vladala poslala u Banja Luku u vidu opreme i tima koji je vršio dezinfekciju bolnica u RS više je imala za cilj političku promociju nego stvarnu zdrastvenu pomoć što se na kraju pokazalo tačnim jer se nakon njihovog boravka u UKC Banja Luka broj zaraženih i umrlih povećao.
U svakom slučaju prisustvo ruskih državnih firmi neminovno je povezano sa prisustvom i njihovih obavještajnih službi koji kontrolišu ekonomske procese i ucjenjuju lokalne političare da provode politiku Kremlja. Zato ne iznenađuje izjava D. Čovića, koji je nakon njegovog nedavnog boravka u Rusiji rekao ” da, nažalost, ovde ima vrlo malo ruskog uticaja“. Nakon toga traži da i mostarsku bolnicu dezinficiraju pripadnici ruskih vojnih snaga a što je pravovremenom intervencijom nadležnih državnih organa spriječeno. Čović je pošetkom ove godine išao u Rusiju kao izaslanik jedne proruske struje u HDZ Hrvatske, koja želi da ostvari tješnje veze sa Rusijom, a u vezi sa gasnom i naftnom industrijom, u što spada i Rafinerija nafte u Brodu. U te poslove za pretpostaviti je umiješan i Bojarkin jer on sada u potpunosti kontroliše Optima grupu u koju spada i pomenuta rafinerija.

Leave A Reply