Koga je u Sarajevu zvao pater Tolj: «Avaz» odrađuje prljavu propagandu za hrvatsku SOA-u

0

Ključna politička tema već sedmicama u Bosni i Hercegovini, kao i u regionu, jeste obavještajna agresija Hrvatske prema susjednim zemljama – Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Sigurnosne i obavještajne agencije u Bosni i Hercegovini dokumentovali su destruktivne aktivnosti hrvatskih obavještajaca, koji se nisu previše pokazali kada su u pitanju profesionalne sposobnosti, ali su iskazali jasnu namjeru svojih nalogodavaca.

Poseban aspekt u cijelom slučaju imali su mediji. Najprije je izvršen totalni napad na portal koji je i objavio dokumente  o cijelom slučaju. A nedugo nakon otkrivanja slovenskog «prljavog veša» SOA-e, uslijedila je i objava pokušaja svećenika Ivana Tolja da uime Vlade Hrvatske zaustavi priloge na slovenačkoj POP TV.

Međutim, kao što su neke institucije u ovom slučaju radile protiv interesa BiH (nadležni tužilački organi koji su odbili pokrenuti istragu) – tako su i pojedini mediji više brinuli o tome da operu Hrvatsku, nego da zaštite činjenice i interese države BiH.

Pored RTRS-a i medija pod kontrolom HDZ BiH, koji su odmah pokušali da uguše ovu aferu i diskredituju njene nosioce, ključnu ulogu očigledno ima i «Dnevni avaz», čija je zadaća da «iznutra» nastavi s tim poslom.

U članku, koji je reklamiran na naslovnici novine, tvrdi se da je cijela afera namještenja od strane institucija Bosne i Hercegovine (što će reći na štetu Hrvatske).

«Prema informacijama Avaza, afera ‘Selefije’ koju je plasirala OSA putem nekih medija bila je samo skretanje pažnje i pokušaj da se Mehmedagić spasi otkrića da radi sa ‘lažnom diplomom’ », tvrdi Avaz.

Tvrdnja usmjerena protiv OSA-e je iznesena po metodu rekla-kazala (bez ikakvog novinarskog dokaza i kredibiliteta, po Avazovom receptu), a s otvorenim ciljem da aferu «vrbovanje selefija» o kojoj postoje brojni dokumenti i iskazi svjedoka – izvrne i predstavi kao zapravo obavještajni napad Bosne i Hercegovine na Hrvatsku.

Audio snimak koji su objavili slovenski mediji jasno su pokazali kako pater Ivan Tolj, koristeći svoj utjecaj, upućuje «molbe» medijima u susjednim zemljama šta da pišu, a o čemu da šute.

Koga je i kada zvao pater Tolj u Sarajevu, i kakve veze s time ima pridruživanje «Avaza» prljavoj propagandi i obavještajnoj agresiji, koja se vrši s ciljem diskreditacije Bosne i Hercegovine i njenog rastakanja?

Situacija u zemlji je sve složenija i sve napetija, i ostaje pitanje kakva će biti funkcija ovakvih guja u njedrima, kakva je Avaz, kada i ako nasrtaji na Bosnu i Hercegovinu ponovo postaju otvoreniji.

Šta bi se tek desilo u «konkretnijoj situaciji»?

Bošnjaci se jako dobro sjećaju kako nas je KOS i 1992. ubjeđivao da se nikakva vojska i nikakve obavještajne službe ne spremaju pobiti nas, i da svako od nas ko to pomisli je zapravo neobrazovani i ratoboran. I tada je KOS svakome ko je vidio šta se dešava, «provjeravao diplomu» i vršio ucjene, a svim naivnim i korisnim idiotima je tepao kao intelektualcima.

Sve je jasnije da bi «Avaz», u šta se izmetnuo, da nas sutra ponovo napadnu, ubjeđivao da to mi samo izmišljamo i da smo mi zapravo prvi počeli. Takav «Avaz» nije ništa drugo nego rezervni sastav RTRS-a i TV Herceg-Bosne.

Leave A Reply