Kriminalna hobotnica: Radončić i sigurnosne strukture – II dio

0

SIGURNOSNE STRUKTURE – II DIO

Premda je bio politički otpisan, ratni ministar policije RBiH, prvi direktor bošnjačke tajne službe AID-a i poratni biznismen, osoba s američke “crne liste” Bakir Alispahić našao je spas u društvu Fahrudina Radončića. Crne planove gospodina sa crne liste SAD-a i njegove družine, sastavljene od umirovljenih generala, policajaca i obavještajaca, posve neočekivano, poremećene su i Bakir Alispahić je spas tražio u jačanju odnosa sa Radončićem.

Biografiju Bakira Alispahića od rata na ovamo obilježile su samo najcrnje informacije jer se Alispahićevo ime vezivalo i dalje vezuje za najteža krivična djela: ubistva, terorizam, pljačke, trgovinu narkoticima za šta su ga sumnjičile i optuživale mnoge institucije ali i pojedinci koji Alispahića dovode u ove najcrnje, krvave kontekste.

Poput svih postratnih oligarha Alispahić će sagraditi veleljepnu vilu u Aleji ka Vrelu Bosne (gdje je gradnja zabranjena radi vodozaštitne zone) gdje su pored Alispahića vile gradili i Fahrudin Radončić ali i Naser Keljmendi.

Naime, Federalna uprava policije već uveliko vodi istragu protiv Alispahića zbog kriminala u namjenskoj industriji. Vrlo je zanimljivo da Alispahić sada ima odličnu saradnju sa Fahrudinom Radončićem ali i sa rukovodstvom Demokratske fronte koja mu nabacivala nove poslove preko kojih Alispahić uzima novac iz budžeta.

Kada je Bakir Alispahić shvatio da je stranka Željka Komšića doživjela debakl (računajući i kandidate koje je on osobno „instalirao“ u DF- poput profesora Gorana Kovačevića, kojeg je u sarajevskoj općini Novi Grad do nogu porazio SDA-ov Semir Efendić), odlučio je okrenuti se starim partnerima.

Premda bi se, s vremena na vrijeme, našao na udaru „Dnevnog avaza“, Bakir Alispahić i Fahrudin Radončić su godinama bili u dobrim privatnim i poslovnim odnosima. Transkripti prisluškivanih Radončićevih razgovoraotkrili su, između ostalog, da je predsjednik SBB-a često bio u kontaktu s Alispahićem i da su razmjenjivali povjerljive informacije.

Alispahić je u tim razgovorima Radončiću govorio „šefe“, a druženje su nastavili i nakon što je lider SBB-a izašao iz pritvora.

Ovo je dio informacija o povezanosti Alispahića i Radončića, gdje Radončiću pomaže Alispahić sa svojim vezama u sigurnosnim strukturama a u narednim danima imat ćete priliku čitati i njihovu povezanost unutar medija u BiH.

Bakir Alispahić po instrukcije dolazi svakodnevno u uvrnuti toranj „Avaza“ kod svog prijatelja i šefa Fahrudina Radončića.

Tužiteljica Lokmić-Misirača je zamjenica glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i dugogodišnja, iznimno utjecajna potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, a njezin je sin Boriša, sve doskora, živio u Češkoj.

Upravo sin tužiteljice Lokmić-Misirača bio je prioritet na kadrovskoj listi Fahrudina Radončića. Prema informacijama SB, Boriša Misirača je u Češkoj radio u firmi Miodraga Škrbića, bliskog prijatelja njegovih roditelja, ali i Zlatka Lagumdžije, koja se, kao što je poznato, našla pod istragom Tužiteljstva BiH, u aferi „Mühlbauer“. Na novi posao, međutim, tužiteljicin sin nije dugo čekao, budući da je već 9. septembra 2016. godine, prije okončanja konkursne procedure, naprasno imenovan za vršitelja dužnosti direktora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju Federacije BiH.

Jadranka Lokmić-Misirača kao i mnogi drugi pijuni na važnim pozicijama u Tužilaštvu BiH, ostaje dužna da radi po nalogu šefa Fahrudina Radončića i vrlo vjerovatno radi na opstrukcijama u predmetu koji se vodi protiv Fahrudina Radočića upravo za ometanje rada pravosuđa.

Podsjetimo, pripadnici SIPA su 11. januara, u operativnoj akciji “Lutka 2“, zbog sumnje da su ometali pravosuđe uhapsili Bakira Dautbašića, sekretara Ministarstva bezbjednosti i kandidata SBB-a za ministra transporta i komunikacija BiH, te člana ove stranke Bilsenu Šahman, inače predsjednicu Komore farmaceuta Kantona Sarajevo.

Ensad Korman, kojem se kratko osladilo na mjestu v.d. direktora Federalne Uprave Policije, kandidovao se na poziciju direktora FUP-a, ali na njegovu žalost, Radončić nije uspio da instalira svog pijuna na tako važnu poziciju.

Pored svog penzionisanog pijuna Edina Vranja, koji danas vodi privatnu agenciju „Proveritas“, Radončić je ipak uspio zadržati drugog na poziciji zamjenika Federalne Uprave Policije Ensada Kormana, koji ga uredno izvještava o istragama koje se vode nad osobama bliskim Radončićevoj kriminalnoj hobotnici.

Radončićeva kriminalna hobotnica zasigurno bi uzela previše prostora na našem portalu, pa smo mi pisali samo o nekim najbližim suradnicima. Ne možemo da ne spomenemo njegove veze sa Vasvijom Vidović koju plaća pozamašno da koristi svoje veze u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH i kopa nogama i rukama da spasi Radončića od onoga što ga čeka a to sigurno nije stolica u Predsjedništvu BiH, već krevet u nekom od zatvora BiH.

Među njegovim suradnicima su i Azra Miletić, suspendovana sutkinja Suda BiH, kojoj se sudi za korupciju. O njoj najbolje govori njena izjava „Sudi mi sud u kojem radim“.

O suradnji Bakira Dautbašića i Fahrudina Radončića suvišno je trošiti riječi, dovoljno je reći da je Bakir Dautbašić dugo godina obnašao različite visoke funkcije u Ministarstvu sigurnosti a zadnja na kojoj je i uhapšen je sekretar Ministarstva sigurnosti. Možda o spregi kriminala, vlasti i sigurnosnih struktura najbolje govori Radončićeva izjava o Dautbašiću: „I neki drugi su na funkcije došli iz zatvora, a svoj posao rade dobro“.

Dolazimo do zadnjeg u samo malom broju Radončićevih pijuna u sigurnosnim strukturama. Vjerovatno najkontroverzniji sarajevski policajac Eldar Ahmedspahić, učesnik u mnogim krivičnim djelima, pod pokroviteljstvom Lekića. Ilustracije radi, kada je likvidiran Ramiz Delalić Ćelo, Eldara je pozvala Ornela Micić iz Selverovog stana u kojem je sjedila sa Belmom i sestrom Ninom. Pitala ga je “je li Ćelo gotov”, na što je Eldar odgovorio “jeste, mrtav je, stojim mu pored glave i obrijan je naćelavo”. Tada je počeo dernek u stanu Selvera Lekića, kojem su se pridružila braća Ešref i Ekrem Lekić. Ešref Lekić je tom prilikom rekao Ekremu : “Ekreme, da ga niste vi odradili, ja bih ga ubio sam”. Također, Eldar je dobio zadatak da na lice mjesta ubistva Delalića donese oružje koje uopće nije korišteno u likvidaciji, a radi se o prigušivaču, koji je Eldar bacio pod automobil koji se nalazio u neposrednoj blizini zločina, kako bi istraga otišla u drugom pravcu koji odgovara Radončiću i Ekremu Lekiću. Eldar Ahmedspahić je to profesionalno uradio.Treba li uopće napominjati da se istog momenta pojavio i tužilac Oleg Čavka, koji te večeri nije bio dežurni, a sve s ciljem da se istraga skrene sa Radončića i Ekrema Lekića.

U narednim danima nastavljamo sa tekstovima o kriminalnoj hobotnici Fahrudina Radončića, a iduća tema su Radončić i mediji.

Leave A Reply