Lažne diplome samo su dio: Svi predmeti u (ne)radu glavne tužiteljice Gordane Tadić

0

Dok nema nikakvih elemenata za bavljenje neustavnim referendumima, državnim udarima i plaćenim diplomama srednjih škola, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić u protekle dvije godine itekako se bavila – samom sobom.

“Predmet je u radu” ili “bez komentara” – dva su najčešća odgovora koje su novinari u protekle dvije godine dobijali iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine na brojne upite o istragama i eventualnom podizanju optužnica protiv osumnjičenih ili osoba za koje postoje indicije da su se ogriješile o zakon. Istina, od novembra 2016., otkako tom institucijom kao v. d. rukovodi Gordana Tadić, nije se previše često ni ukazivala potreba da državne tužioce pitamo o nekim “krupnijim” istragama, iz prostog razloga što takvih istraga nije ni bilo.

U julu prošle godine, podnoseći izvještaj o radu Tužilaštva BiH Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Tadić se pohvalila kako ova institucija nikada nije imala bolje rezultate nego za njenog rukovođenja. Kvalitet rada Tužilaštva je 93,58 odsto, a kolektivna ostvarena norma 136,42 odsto, naglasila je tada Gordana Tadić.

Slučajevi koje ćemo navesti, a u kojima nikada nije došlo do istrage, odnosno podizanja optužnica, spadaju među onih zanemarljivih šest posto nekvalitetnog rada Tužilaštva BiH. Što se tiče Gordane Tadić i njenih saradnika koji su prebacili normu, takve sitnice praktično nisu ni vrijedne spomena.

Slučaj “Referendum”

Prvi ozbiljan ispit za novoimenovanu v. d. glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić pojavio se kada je tadašnji predsjednik RS-a Milorad Dodik, u skladu sa ranijim najavama, 25. septembra 2016. organizovao neustavni referendum o 9. januaru koji se kako tada, tako i danas, u ovom entitetu obilježava kao “dan Republike Srpske”.

Tužilaštvo BiH sedmicama je pokušavalo ljubazno privoliti Milorada Dodika da dođe na saslušanje u Sarajevo, pa su konačno u tome uspjeli, a saslušali su i Željku Cvijanović, Mirka Šarovića i Mladena Ivanića… Nakon provedene istrage, tužilac Miroslav D. Marković podigao je optužnicu protiv Siniše Karana kao predsjednika Republičke komisije za provođenje referenduma, te članova Komisije Dragoljuba Ređića, Gorana Zmijaljca i Milana Petkovića. Protiv Dodika i ostalih istraga je obustavljena, uz obrazloženje kako “ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili ili pomogli te poticali na navedeno krivično djelo”.

To što je samo Milorad Dodik dao bezbroj izjava novinarima u kojima je odlučno poručivao kako će referendum o 9. januaru biti održan, sviđalo se to nekome ili ne, za Tužilaštvo ne predstavlja dokaz o poticanju na krivično djelo. Što se tiče optužnice protiv četvero članova Komisije, Sud BiH ju je odbio uz obrazloženje kako nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da je optužena četvorka počinila krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U međuvremenu, Milorad Dodik najavio je nove referendume.

Komesar Lasić i “državni udar”

Osamnaestog maja 2018. godine, naoružani pripadnici MUP-a HNK-a, po naredbi komesara Ilije Lasića, zaustavili su na Ivan-sedlu kolonu autobusa sa migrantima koji su, odlukom Vijeća ministara BiH, trebali biti prebačeni u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara. Naredbom da se autobusi vrate u Sarajevo, komesar MUP-a HNK Ilija Lasić jednostavno je “preskočio” ingerenciju Vijeća ministara, a policijsku akciju na Ivan-sedlu državni ministar sigurnosti Dragan Mektić nazvao je “državnim udarom”.

U julu 2018., “prigodno” obilježavajući godišnjicu srebreničkog genocida, član Glavnog odbora SNSD-a Rajko vasić na Twitteru je napisao: “Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku”.

Novi genocid u najavi iz tvita Rajka Vasića, koji je zgrozio javnost u cijelom regionu, najoštrije su osudili i brojni bh. političari, ambasadori i članovi međunarodne zajednice, o porodicama žrtava da se i ne govori.

– Tužilaštvo BiH će izvršiti provjere povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na mreži Twitter od 10. jula 2018. godine – saopćeno je 11. jula 2018. iz te institucije.

Od tada, pa do danas, Tužilaštvo BiH vrši provjere Vasićevih tvitova.

Pavlović banka – višegodišnji “predmet u radu”

Više od tri godine traje istraga Tužilaštva BiH u vezi sa predmetom “Pavlović banka”. Vlasnik te bijeljinske banke, Slobodan Pavlović, uhapšen je još u januaru 2016. pa potom pušten na slobodu. Podsjetimo, po prijavi SDS-a, Tužilaštvo je još za vrijeme Gorana Salihovića otvorilo istragu o kreditu Milorada Dodika u Pavlović banci, za koji je ova stranka ustvrdila da je riječ o klasičnom pranju novca, a u vezi sa kupovinom vile u Dodikovom vlasništvu u Beogradu.

Istraga koju vodi Tužilaštvo BiH o sumnjivim okolnostima pod kojima je aktuelni srpski član Predsjedništva BiH kupio vilu na beogradskom Dedinju navodno i dalje traje, iako je sam Slobodan Pavlović prije godinu dana ležerno izjavio: “Tu ništa još nije ni početo i ko zna do kad će trajati.”

Pavlović se u međuvremenu na prošlim izborima kandidovao i za predsjednika RS-a kao nezavisni kandidat – što sasvim dovoljno govori o tome koliko ga “brine” istraga državnog Tužilaštva.

Srednjoškolska diploma za dvije sedmice

Istraživačka priča koju je prije nekoliko dana objavio magazin Žurnal, čija je novinarka za samo dvije sedmice i po cijeni od 2.500 KM stekla diplomu o završenoj srednjoj medicinskoj školi u Sanskom Mostu, odjeknula je širom regiona. Senad Pehlivan (ili Pehlivanović) iz Fojnice, posrednik u kupovini diplome i glavni akter Žurnalovog videa, bio je, među ostalima, predmet interesovanja Državne agencije za istrage i zašttu (SIPA) prošle godine, no do zvanične istrage protiv Pehlivana i ostalih nikada nije došlo. Razlog: Tužilaštvo BiH zaključilo je da “nema nijednog dokaza koji bi upućivao na osnov sumnje da je počinjeno neko krivično djelo”.

– Dana 25. 9. 2018. godine Tužilaštvu BiH dostavljena je Informacija broj 16-04/2-04-1-6395/18 od 21. 9. 2018. godine podnesena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj se navodi da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole “Logos-Centar za poslovne studije”-Kiseljak, Privatna srednja škola “Kočerin” Široki Brijeg, Srednja strukovna škola “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg i dr. U informaciji se navodi da neprovjerena operativna saznanja ukazuju da se školovanje u navedenim ustanovama završava u kratkom vremenskom periodu. Dalje se navode imena lica koja se dovode u vezu sa navodnim nezakonitim izdavanjima diploma, te se na kraju informacije predlaže da se odrede posebne istražne radnje iz člana 116 stav 2, i to nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, korištenje prikrivenih istražitelja i simulirani i kontrolisani otkup – navedeno je u dokumentu koji je sredinom novembra Tužilaštvo BiH dostavilo SIPA-i.

Ne tražeći nikakve dodatne provjere informacija SIPA-e, u Tužilaštvu su ekspresno zaključili kako “nema mjesta pokretanju ni vođenju krivičnog postupka” protiv navedenih institucija i pojedinaca.

Pokušali smo saznati namjerava li sada, kada je sve objelodanjeno i dokumentovano u video snimku koji su napravili novinari Žurnala, Gordana Tadić sa saradnicima išta poduzeti u vezi sa kupovinom diploma u BiH. Odgovor iz Tužilaštva BiH nismo dobili. Čak ni ono uobičajeno: “Bez komentara”.

Koliko je poznato, nije niti jedno drugo tužilaštvo do sada poduzelo bilo šta u konkretnom slučaju, ni ona tužilaštva na čijem području djeluju škole koje se spominju u aferi, a ni ona koja bi eventualno bila u mogućnosti pokrenuti istragu na osnovu mjesta prebivališta osoba koje se spominju u aferi.

Tu je i slučaj očitog kršenja Zakona o zastavi BiH u režiji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i njegovih saradnika. Međutim, Tužilaštvo BiH za razliku od cijele bh., regionalne pa i svjetske javnosti, zastavu RS-a u Predjedništvu “nije vidjelo”.

I dok nema nikakvih elemenata za bavljenje neustavnim referendumima, državnim udarima i plaćenim diplomama srednjih škola, Gordana Tadić u protekle dvije godine itekako se bavila – samom sobom.

V. d. glavna tužiteljica najprije je u januaru prošle godine uzburkala javnost dramatičnom prijavom SIPA-i da se na nju sprema atentat jer na automobilu njenog supruga, kako je navela, ne rade kočnice. Hitrom akcijom protuterorističkih jedinica SIPA-e, utvrđeno je da suprug Gordane Tadić godinama nije promijenio pakne, te su mu usljed takvog nemara otkazale kočnice.

Gordani Tadić, prema navodima iz Tužilaštva, život je bio ugrožen i prošlog septembra, na teritoriji općine Olovo.

– Nepoznati vozač i vozilo, krećući se velikom brzinom, ostvarilo je kontakt sa policijskim vozilom MUP-a ZDK koje se nalazilo u pratnji vozila Tužiteljstva BiH, nakon čega se nastavilo kretati prema vozilu u kojem se nalazila v. d. glavnog tužitelja, te je samo brzom reakcijom vozača izbjegnut udes – saopćeno je iz Tužilaštva BiH uz napomenu da su zbog ovog incidenta “pojačane mjere sigurnosti v. d. glavnog tužitelja”.

I pored intenzivne potrage, nikada nije utvrđeno ko je nepoznati vozač koji je, navodno, pokušao izgurati sa ceste policijsko vozilo iz pratnje Gordane Tadić.

Na kraju, vrijedi spomenuti i čuvenu “aferu prisluškivanje”, kada je opskurni samoprozvani novinar Josip Šimić Tužilaštvu BiH predao krivotvorene dokumente koji govore da su Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić navodno nezakonito prisluškivane. Šimić je naveo da je dokumente dobio od “lažnih” inspektora SIPA-e Josipa Kvesića i Borisa Kordića. Protiv Kvesića i Kordića Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodilo je istragu koja je na kraju obustavljena, jer nisu potvrđeni navodi Josipa Šimića. Protiv Šimića je u toku proces zbog krivotvorenja isprave, tri prevare i lažnog predstavljanja.

Leave A Reply