‘Majke Srebrenice’ na suđenju Dudakoviću: Munira spomenula 22 generala i pukovnika VRS-a koji još nisu procesuirani

0

Pred Sudom BiH nastavljeno je suđenje Atifu Dudakoviću i 15 drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, a suđenje su pratile i članice Udruženja „Majke Srebrenice“.
Munira Subašić, predsjednica „Majki Srebrenice“ istakla je da ako se pogleda broj optuženih Bošnjaka u zadnje vrijeme i sadržaj optužnica onda se slobodno može zaključiti da je Tužilaštvo BiH napravilo strategiju da procesuira žrtve tj. Bošnjake.

„Mi, žrtve, podržavamo da odgovara svako ko je počinio zločin, ali se onda treba podići nekoliko hiljada optužnica protiv pripadnika Vojske Republike Srpske jer su oni imali na hiljade raznih „komandanata“ i pritom likvidirali preko 100.000 Bošnjaka, a broj onih koji su odgovarali je toliko mali da se ne može ni izraziti u procentima“, kazala je Subašić.

Ona je dodala da „sve žrtve moraju imati isto poštovanje, a nikako da se pristupa na način da su jedne žrtve vrijednije od drugih”. Također je istakla da se Majke Srebrenice pitaju ko to igra glavnu ulogu u igri da se oslobode počinioci genocida, a kazne žrtve i branioci. Ona je kazala da će “Majke Srebrenice” zatražiti od žrtava i porodica da ne svjedoče Sudu koji presudama vrijeđa žrtve.

„Tako se dešava da za 15.000 ubijenih Bošnjaka u Sarajevu odgovaraju dva komandanta srpske vojske a za jednu osobu-žrtvu srpske nacionalnosti odgovara najmanje dva Bošnjaka i više. Mi, žrtve “Majke Srebrenice” nećemo dati podršku ovakvom radu Tužilaštva BiH“, kazala je Subašić, koja je najavila odlazak u Hag 18. jula, gdje će imati niz sastanaka, između ostalih i s glavnim tužiteljem Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) Sergeom Brammertzom.

Govoreći o ratnim zločincima koji nisu procesuirani Subašić je spomenula 22 generala i pukovnika.

1.General Milenko Živanović, komandant Drinskog korpusa VRS počinio zločine tokom 1992. – 1993. i u julu 1995. godine
2. General Svetozar Andrić
3. General Milomir Savčić
4. General Manojlo Milovanović
5. General Jovo Marić
6. General Vinko Pandurević
7. General Tomislav Šipčić
8. Pukovnik Milovan Milutinović
9. Pukovnik Milorad Šehovac
10. Pukovnik Savo Simić
11. Pukovnik Milomir Nastić
12. Pukovnik Nikola Reljić
13. Pukovnik Đurđević
14. Pukovnik Čedo Sladoje
15. Pukovnik Pero Despotović
16. Pukovnik Radomir Furtula
17. Pukovnik Ljubo Kosovac
18. Pukovnik Vlado Lizdek
19. Pukovnik Marko Lugonja
20. Pukovnik Miloš Delić
21. Pukovnik Vaso Gujić
22. Kapetan Miodrag Gajić

Pripadnici Kriznog Štaba opštine Bratunac: Simić Ljubisav, Djukanović Rodoljub, Nikolić Jovan, Milanović Mile, Jokić Miladin, Mladjenović Najdan, Vasiljević Dragan, Bogdanović Luka, Ilić
Dragan, Nikolić Momir i drugi su zajedno sa ubicama: Bato Kocan, Radomir Milanović- zvani mali Rašo, Milenko Prodanović zvani Mungos, Zoran Milosavljević zvani Kokara i drugi.

“Najpoznatije ubice na području opštine Vlasenica i Bratunac su Blagoje Vojvodić zvani Spržo, Mimić Ratko zvani Tufo, Maksimović Dalibor zvani Dačo, Pantić Mile, Dema Musa i drugi”, spisak je kojeg su majke Srebrenice podijelile novinarima.

Leave A Reply