Ministarstvo finansija BiH pripremilo odluku o privremenom finansiranju

0

Ministarstvo finansija i trezora BiH pripremilo je Prijedlog odluke o privremenom finansiranju bh. institucija, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu resorni ministar Vjekoslav Bevanda.

Ovu odluku, dodao je, trebalo bi u četvrtak razmatrati i usvojiti Vijeće ministara BiH, a potom bi se čekalo zasjedanje oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojima bi se trebao usvojiti budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Odluku o privremenom finansiranju pripremili su u Ministarstvu jer još, kaže ministar finansija i trezora, nemaju nikakvu zvaničnu najavu za održavanje sjednica na kojima bi mogao biti razmatran budžet.

– Stoga smo pripremili ovu odluku, kao odgovorni ljudi, kako ne bismo došli u situaciju da nemamo usvojen budžet, ali ni odluku o privremenom finansiranju – kazao je Bevanda.

Budžet za narednu godinu predviđen je u iznosu 1.954.062.329 KM. Budžet za finansiranje institucija ostaje 950 miliona KM. Prihodi za servisiranje vanjskog duga su 1.004.062.329 KM i manji su za oko 7,1 milion KM u odnosu na 2017. godinu.

Leave A Reply