Na Partizanskom spomen groblju sutra obilježavanje Dana oslobođenja Mostara

0
Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru – Nacionalnog spomenika BiH, želi upoznati javnost da – kao i ranijih godina, uz obilježavanje 14. februara, praznika oslobođenja Mostara od Hitlerove fašističke koalicije, namjeravamo obići Spomenik kako bi se odala dužna počast i iskazao pijetet sa rodoljubima Mostara koji su položili živote u znaku slobode, zajedničkog života, multietnickog karaktera, slobodnog i nepokorenog evropskog grada Mostara.

Ovo je prilika da pozovemo i sve građane Mostara da nam se pridruže u srijedu, 14.februara 2018. godine u 13:30 sati, na platou ispred Partizanskog spomen groblja, kako bismo zajedno učestvovali u ovom časnom događaju i sjećanju kojim slavimo mir, slobodu, zajednički život i sve općeprihvaćene tekovine i vrijednosti evropske porodice država i naroda.

Ovom prilikom želimo zajedno položiti cvijeće na zajednički oltar svih žrtava Narodoslobodilačke borbe ‎1941-1945 godine, kada želimo i poručiti da će Odbor za podršku obnovi ovog nacionalnog spomenika ostati ustrajan kako bi se do kraja realizirale već definisane i projektima obuhvaćene sve ključne faze obnove Partizanskog spomen groblja i ovoj vrijednoj spomeničkoj cjelini vratio nekadašnji izgled.

Želimo podsjetiti da je naša društvena akcija radi sanacije i rekonstrukcije svih sadržaja koje obuhvata kompleks Partizanskog spomen groblja, već završena u prvoj fazi kada je zajedničkom aktivnošću gradskih komunalnih preduzeća obavljeno kompletno grubo čišćenje spomeničkog kompleksa.

Ovo je prilika da iskažemo dužnu zahvalnost u ime svih Mostaraca građanima Grada Sarajeva i njihovom gradonačelniku Abdulahu Skaki, koji je obezbijedio ozbiljnu finansijsku donaciju kojom su plaćeni svi dosadašnji radovi na čišćenju spomeničkog kompleksa.

Odbor je u prilici da obavijesti javnost da je naša akcija naišla na ozbiljnu podršku kako federalnih, tako i državnih organa vlasti, koji su izrazili punu spremnost da učestvuju i doprinose u svim etapama rekonstrukcije ovog spomenika.

Želimo istaći i da je sve veći broj organizacija i privrednih društava koje su na poziv našeg Odbora, iskazale namjeru da učestvuju u realizaciji pojedinačnih faza obnove ovog nacionalnog spomenika. Svima njima i na ovaj način želimo iskazati našu zahvalnost i poštovanje.

 

Sergej Sergio Sotric

Predsjednik Odbora za podrsku obnovi

Partizanskog spomen groblja u Mostaru“

Leave A Reply