Na suđenju Sejfoviću pročitan iskaz njegove sestre Alme: “Da vas režu, ne smijete reći”

0

Ulaganjem materijalnih dokaza i čitanjem iskaza koje je tokom istrage dala Amela Sejfović juče je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i njegovoj grupi koja je optužena za pljačku 300.000 KM iz Raiffeisen banke tokom koje je, u novembru 2015. godine, ubijen prolaznik Kemo Bašić.

Tužilac u ovom postupku je još na prošlom ročištu predložio da se u sudnici pročitaju iskazi koje su tokom istrage u ovom postupku dali Alma Sejfović te Tarik Zečirović i Jasmin Ibišević, a na današnjem ročištu je Vijeće kojim predsjedava Žana Knežević prihvatilo prijedlog da se pročita iskaz Sejfović, dok je odbijeno čitanje iskaza Zečirovića i Ibiševića koji su ranije sklopili sporazume o priznanju krivnje.

Kupila auto za pljačku

Nakon što je tužilac Dragan Slijepčević u sudski spis uložio materijalne dokaze, odnosno potvrde o oduzetim predmetima od optuženih kao i mobitele koji su im oduzeti, uslijedilo je i čitanja iskaza Sejfović.

Ona je tako tokom izjave koju je dala u policiji kazala kako ju je dan prije pljačke njen brat pozvao da idu zajedno u Zenicu da kupe automobil, a Alma  je pozvala na put i prijateljicu Nizamu Beširović.

– U jednom trenutku smo se našli u Blažuju i tada sam ga pitala gdje zapravo idemo. On je rekao da moramo kupiti auto i zamolio je Nizamu da ona kupi vozilo. Dao joj je novac i svoj mobilni telefon te nas je doveo do Fojnice. Tu nas je sačekao neki momak i dao nam je ključeve od automobila alfa romeo, a mi njemu novac. Vozilo nije imalo tablica i kasnije sam pitala Amela za što mu to treba, a on mi je rekao da šutim i da je bolje što manje znam – ispričala je Alma tokom saslušanje u policiji.

Kazala je kako je Nizama sjela u auto da ga poveze, ali da joj se automobil alfa romeo gasio pa je ona preuzela volan i vozilo dovezla u Sarajevu te ga predala Amelu. Tada je brata pitala da li mu treba Audi 8 kako bi naredni dan otišla u kupovinu u Zenicu. Iako joj je rekao da će i on ići sa njom, sutradan to nije želio.

– Ja sam čekala Nizamu deset minuta, a pošto nije dolazila otišla sam sama. Kupila sam trenerku u centru Džananović i vratila se u Sarajevo te otišla frizeru u Vogošću kada me je najednom pozvao Sanel Sejfović i u panici pitao gdje mi je brat. Rekla sam mu da dođe po mene. Kada je došao, rekao mi je da je došlo do pljačke na Ilidži te da otvorim Klix i čitam vijesti. Kada sam vidjela da je pronađen zapaljen automobil alfa romeo, posumnjala sam da je Amel umiješan u sve. Sanel je govorio šta su to uradili, jesu li oni normalni, da li oni misle na nas, ubili su čovjeka… Sanela je tada nazvao Amel i pojasnio mu gdje je da dođe po njega – kazala je Alma tokom saslušanja.

Nakon telefonskog navođenja, Sanel je došao do neke kafane u Blažuju i Amel, Arif Hajradinović i Haris Hajrović su izašli iz obližnje šume noseći crnu torbu te su ušli u auto.

Arifove prijetnje

– Pitala sam ih šta su to uradili i da li su normalni, da su ubili čovjeka. Djelovali su iznenađeno, kao da nisu znali da je neko nastradao. Arif je samo ponavljao: “Ne smijete reći, da vas režu, ne smijete reći” – ispričala je Alma, te dodala da su je uplašile prijetnje Hajradinovića koji je spomenuo i njenog mlađeg brata kao i da je u tom momentu osjećala da joj je ugrožena sigurnost.

Prema njenoj izjavi, pljačkaši su se sa Almom i Sanelom vozili prema Blažuju, ali su negdje kod Hadžića izašli iz automobila, a potom je izašla i ona te se vratila kući taksijem.

Nakon ove izjave pročitana je i druga izjava koju je Alma dala i to nakon što joj je pročitana naredba o sprovođenju istrage Tužilaštva KS.

Alma je tada navela kako nisu tačni navodi iz naredbe osim dio za kupovinu automobila te je naglasila da ona i Nizama jesu kupile automobil, ali da nisu znale u koju svrhu će se koristiti.

Također je istakla kako je novac koji je kod nje zatečen i oduzet zapravo novac kojim je raspolagala nakon što je njena majka podigla kredit, zatim novac dobijen za smrtni slučaj te povrat nekih dugovanja kao i novac od prodaje kozmetičkog salona koji je imala.

U ovoj izjavi je Alma kazala da nije bila sa Amelom prilikom kupovine pancira kao i da ne zna gdje je novac od počinjenog krivičnog djela.

Nakon čitanja iskaza tužilac je Vijeću najavio i saslušanje još jednog svjedoka, nakon čega bi postupak optužbe u ovom slučaju trebao biti okončan.

Naredni pretres u ovom slučaju zakazan je za 25. oktobar.

Leave A Reply