Namjenska industrija konačno prodisala: Bosna i Hercegovina na prometu oružjem obrnula pola milijarde eura

0

Vrijednost vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u 2016. godini, prema izdatim ispravama, iznosila je 477.651.732 eura i povećana je za 85,4 odsto u odnosu na 2015. godinu, navodi se u izvještaju kojeg je jučer usvojilo Vijeće ministara BiH.

Iz Vijeća ministara saopćeno je kako je na jučerašnjoj sjednici na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH usvojen Izvještaj o izdanim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2016. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji izdanih isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2016. godinu.

Vrijednost izvoza robe sa Zajedničke liste oružja i vojne opreme prema izdanim dozvolama za izvoz u izvještajnom periodu, a na osnovu profaktura, iznosila je 305.025.719 eura, dok je vrijednost uvoza iznosila 38.113.123 eura.

Izdana je 201 dozvola za izvoz u 50 zemalja svijeta i 117 dozvola za uvoz iz 30 zemalja svijeta, a odbijena su tri zahtjeva za izdavanje dozvola za izvoz oružja i vojne opreme u ukupnoj vrijednosti 351.566 eura te jedan zahtjev za uvoz oružja i vojne opreme u vrijednosti 102.903 eura zbog neispunjene procedure propisane zakonom.

Vijeće ministara je jučer prihvatio Izjavu podrške digitalnoj agendi za zapadni Balkan, koju će Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviti Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izjavu bi trebalo da potpišu predstavnici Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova u Sofiji u četvrtak, 17. maja.

Potpisnici se ovom izjavom obavezuju da rade na rješavanju pitanja poput smanjenja troškova rominga, razvoja e-vlade, e-nabavke, e-zdravstva i drugih pitanja značajnih za građane regiona.

Leave A Reply