Nastavak priče o kupovini diploma: SIPA tražila da hapsi, Tužilaštvo BiH odbilo

0

Naredbu o neprovođenju istrage Tužilaštvo BiH je donijelo 2. novembra 2018. godine, jer nisu postojali osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Bez ijedne preduzete radnje, Tužilaštvo BiH odbilo je provoditi istragu protiv trgovaca diplomama, među kojima je bio i Senad Pehlivanović, preko kojeg je ekipa Žurnala za 17 dana pribavila diplomu srednje medicinske škole.

Naredbu o neprovođenju istrage Tužilaštvo BiH je donijelo 2. novembra 2018. godine, jer “nisu postojali osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo”.

-Dana 25. 9. 2018. godine Tužilaštvu BiH dostavljena je Informacija broj 16-04/2-04-1-6395/18 od 21.9. 2018. godine podnesena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj se navodi da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole “Logos-Centar za poslovne studije”-Kiseljak, Privatna srednja škola “Kočerin” Široki Brijeg, Srednja strukovna škola “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg i dr.

U informaciji se navodi da neprovjerena operativna saznanja ukazuju da se školovanje i navedenim ustanovama završava u kratkom vremenskom periodu. Dalje se navode imena lica koja se dovode u vezu sa navodnim nezakonitim izdavanjima diploma, te se na kraju informacije predlaže da se odrede posebne istražne radnje iz člana 116 stav 2, i to nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, korištenje prikrivenih istražitelja i simulirani i kontrolisani otkup, navedeno je u dokumentu koji je sredinom novembra Tužilaštvo BiH dostavilo SIPA-i.

Nastavak je ovo Žurnalove priče o kupovini diploma, a integralni tekst možete pročitati

Leave A Reply