Pljačkaši “Binga” iza brave: Omanović bio dio hercegovačke grupe, pa u Sarajevu napravio svoju “firmu”

0

Odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu Mugdim Omanović, Haris Priganica i Mirza Turković smješteni su iza rešetaka zbog sumnje da su glavni akteri razbojništava koja su se dogodila u poslovnicama Tržnog centra “Bingo” u Sarajevu i Bugojnu.

Potvrdio je ovo i Omar Mehmedbašić, advokat osumnjičenog Turkovića.

Feđa Fejzagić, tužilac sarajevskog Tužilaštva, na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu na kojem je razmatran prijedlog za pritvaranje, pojasnio je kako su osumnjičeni razbojnici izvršili pljačke za što su i pribavljeni nepobitni dokazi.

Odmah na početku ročišta tužilac je predložio i da se raspiše međunarodna potjernica za Sašom Martinovićem i Enisom Mravom koji se sumnjiče da su također dio ove organizirane grupe. Nezvanično saznajemo da im je policija na tragu te da bi uskoro mogla uslijediti i njihova hapšenja.

Fejzagić je istakao kako je Mugdim Omanović bio taj koji je u septembru formirao organiziranu kriminalnu grupu, a čiji su članovi postali Priganica i Turković. Uspješnim radom policije grupa je ubrzo potom razotkrivena.

– U obje pljačke osumnjičeni su koristili isti “modus operandi” odnosno imali su lažne policisjke uniforme, automatske puške i pištolje, koristili su nekoliko auta za bijeg, imali su i sredstva veze uz pomoć kojih su pratili kretanje policije, te su opljačkali trgovine uz upotrebu sile i prijetnji, a kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist – kazao je Fejzagić.

Tokom saslušanja u Tužilaštvu KS osumnjičeni Omanović i Turković priznali su izvršenje krivičnog djela, te su tek nakon toga pronađeni ključni dokazi. Naime, u stanu Mugdima Omanovića u Sarajevu kojeg je policija pratila već duže vrijeme i koji je na koncu “propjevao” o pljačkama, pronađena su sva sredstva izvršenja krivičnog djela, odnosno uniforme, oružje, panciri ali je pronađen samo dio ukradenog novca, oko 30.000 KM. Za ostatkom novca istražitelji još uvijek tragaju.

Navodno, Omanović i odbjegli Martinović su bili dio organizovane kriminalne grupe koja je harala u Hercegovini, a čiji su članovi uhapšeni jučer u okviru policijske akcije “Shark”.

Ta grupa je navodno opljačkala Bingo u Mostaru, pa i Bingo u Međugorju, a upadali su i u benzinke pumpe. Međutim, Omanović se u jednom trenutku posvađao sa vođom te grupe i odlučio formirati svoju koja je djelovala na području Sarajeva.

– Dokazi pootvrđuju da je ispunjen opći uslov za određivanje pritvora osumnjičenima, ali i oni posebni jer ukoliko se nađu na slobodi osumnjičeni bi mogli da utjecati na svjedoke i istražni postupak tako što bi mogli kontaktirati bjegunce i uskladiti iskaze. Mogli bi i ponoviti ili dovršiti krivično djelo odnosno sakriti ukradeni novac, a njihovo puštanje na slobodu bi dovelo i do uznemirenja javnosti – kazao je tužilac.

Advokati optuženih su se usprotivili tvrdnjama Tužilaštva te su zatražili da se njihovi branjenici puste na slobodu.

– U odnosu na mog branjenika ne postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da mu se odredi jednomjesečni pritvor. Kod mog branjenika nije pronađen niti jedan dokaz da je počinio krivično djelo – istakao je advokat Harisa Priganice Tarik Čingić.

Prijedlogu se usprotivio i Omar Mehmedbašić, koji brani Turkovića, koji je istakao da njegov branjenik nije dio organizirane kriminalne grupe već da je samo izvršilac krivičnog djela.

Leave A Reply