Portal Vice napravio veliku reportažu o Bleiburgu

0
Portal Vice piše da, unatoč protestima stotina građana Austrije protiv okupljanja na Bleiburgu, vlada te zemlje nije napravila ništa da bi se skup spriječio.

Portal Vice u svojoj reportaži piše o Bleiburgu i donosi mnogo fotografija „najvećeg fašističkog okupljanja“, kako ga naziva. U reportaži piše kako se u južnoaustrijskom gradu okupilo desetak tisuća Hrvata, među kojima su brojni neonacisti i crkveni dužnosnici, da bi obilježili poraz ustaške vojske u maju 1945. godine.

Uz kratku crticu o tome kako je ustaška vojska odgovorna za ubistvo stotina hiljada Jevreja, Roma, Srba i Muslimana u Drugom svjetskom ratu, Vice piše da su „mnogi od njih poginuli u jasenovačkom koncentracionom logoru, jedinom te vrste u kojem nije sudjelovala Njemačka“.

„Na Bleiburgu se obilježava dan u kojem su savezničke snage zarobile i ubile hiljade ustaša“, piše Vice i dodaje kako „obilježavanje godišnjice organizira Katolička crkva u Hrvatskoj koja pritom tvrdi da se ne radi o političkom skupu, već vjerskom okupljanju na kojemu se prisjećaju ‘mrtvih’“.

Dokumentacioni centar za austrijski pokret otpora, koji se bavi dokumentiranjem nacizma i neonacizma, okupljanje na Bleiburgu je nazvao „najvećim redovnim neonacističkim skupom“ u Evropi.

Portal Vice piše da, unatoč protestima stotina građana Austrije protiv okupljanja na Bleiburgu, vlada te zemlje nije napravila ništa da bi se skup spriječio.

„Vrlo brzo je postalo jasno da se radi o političkom događaju“, piše autor reportaže, „jer su, unatoč brojnim zabranama, ustaški simboli, govor i odora bili viđeni, kao i nacistički pozdravi, a na njih nije reagirala lokalna, austrijska policija“.

Osim govornika koji su branili ideju fašizma, brojni posjetitelji bili su odjeveni u majice s ustaškim simbolima i sloganom ‘Za dom spremni’“, piše portal Vice.

Leave A Reply