Preporuke i naredbe izmijenile sliku Sarajeva: Građani poštuju mjere, ulice su puste

0
Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronairusom u Kantonu Sarajevu raste i do sada je potvrđeno devet slučajeva. Izgleda da je takva situacija dodatno uplašila građane koji sve manje odlučuju, i dok ne traje policijski čas, izaći na ulice glavnog grada.

Kako javlja fotoreporter lokacije Sarajeva koje su nekada bile prepune građana i turista sada su prazne. Poneki prolaznik naiđe, ali uglavnom je riječ o onima koji idu ili se vraćaju s posla ili su požurili da prije policijskog sata pokupuju namirnice koje im nedostaju, lijekove i izvrše neodgodive obaveze. Zabilježen je i manji red građana koji poštujući socijalnu distancu čekaju na svoj red da uđu u jednu od prodavnica.

Na nekoliko mjesta nalaze se vozila policijskih službenika koji vrše kontrolu nad provođenjem izdatih mjera. Radnici KJKP “Rad” čiste ulice i rade na održavanju higijene što je neophodno tokom trenutnog širenja zaraze.

Ulica Ferhadija je posebno prazna. Uličnih prodavača nema, kao ni šetača, a odavno zatvoreni ugostiteljski objekti i radnje svjedoče vanrednom stanju.

Kod Sebilja na Baščaršiji fotoreporter je sreo samo jednog čovjeka koji hrani golubove, jedine posjetioce ovom dijelu grada u ovim trenucima. Nema brojnih turista niti građana koji bi nekada iskorisitili svaku posjetu ovom gradu da naprave fotografiju pored ovog turističkog simbola.

Kako stariji tako i mlađi građani poštuju izdate mjere i štite svoje zdravlje što potvrđuju prazni parkovi i igrališta koja su inače mjesto gdje se najčešće okupljaju. Jedna od takvih lokacija je i park Hastahana na Marijin Dvoru koji je danas prazan, a tako će sigurno biti i u narednim danima.

Javni gradski prijevoz je obustavljen, a na fotografijama je primjetno nekoliko građana koji biciklima idu do svojih odredišta. Na ulicama je primjetan i znatno manji broj automobila.

Leave A Reply