Protesti u Sudanu:„Već četiri dana nisam u mogućnosti da kupim hljeb“

0

„Već četiri dana nisam u mogućnosti da kupim hljeb“, kazao jedan sudanski demonstrant agenciji Reuters. Ove riječi su sasvim dovoljne da opišu koliko je loše ekonomsko stanje u Sudanu. Demonstracije su sve masovnije, a jučer (20.12.2018.) osam demonstranata je ubijeno prema izjavi jednog sudanskog zvaničnika za lokalne medije, a ubrzo nakon toga uslijedilo je proglašenje vanrednog stanja u nekim gradovima.

Ako pomnije promotrimo stanje u kojem se nalazi sudanski narod, doći ćemo do zaključka da se ispunjavaju svi uslovi za nastanak opće narodne revolucije.

Hljeb uzrok demonstracija

Iako su iznenadile sudanski režim, masovne demonstracije koje traju već danima bile su očekivane, zbog nagomilanih problema, naročito ekonomskih. U Sudanu već dugo vlada nestašica goriva, brašna, plina, u bankama je vrlo teško doći do gotovine, a svega nekoliko bankomata povremeno radi isključivo u glavnom gradu, dok banke u pokrajinama dozvoljavaju podizanje samo deset dolara dnevno po klijentu.

Već dvije godine sudanska valuta bilježi veliki pad u odnosu na američki dolar, inflacija je stalno rasla. Sudanska ekonomija se suočava sa velikim izazovima u pokušaju da se oporavi nakon što je ostala bez tri četvrtine naftnog bogatstva stvaranjem nezavisnog Južnog Sudana na čijem teritoriju se nalazi većina sudanskih naftnih rezervi (nafta je bila temelj sudanske ekonomije). Osim toga, mnogi investitori izbjegavaju Sudan jer se još uvijek nalazi na listi zemalja koje podržavaju terorizam.

Konačno, došlo je do toga da država nije u stanju da osigura dovoljne količine brašna za proizvodnju hljeba, niti gorivo za motorna vozila. Cijene vrtoglavo rastu nakon što je crno tržište postalo glavni način za nabavku ovih potrepština.

Vlada dolila ulje na vatru

Vlada je napravila veliku grešku kada je vilajetima za 50% smanjila subvencije na gorivo i brašno, u korist glavnog grada Kartuma. Cijene hljeba u nekim gradovima povećane su za 300%, a u nekim čak i 400%, ali još veći problem od toga je što hljeba nema u dovoljnim količinama.

Sudanska vlada stavila je van snage niz vrlo važnih odluka donesenih ranije, a čija namjera je bila ukidanje subvencija na gorivo i hljeb.

Predsjednik Bešir nalazio se u Port Sudanu u vrijeme protesta, gdje je trebao prisustvovati vojnoj vježbi, ali se zbog protesta vratio u Kartum.

Ono što je najviše iznenadilo jeste izlazak demonstracija i u mjestima koja tradicionalno podržavaju režim, kao što su gradovi u pokrajini Nehrun-Nil iz koje potječe sudanski predsjednik i neke od najvažnijih ličnosti režima.

Hoće li sigurnosni aparat i vojska braniti Bešira?

Vrlo je indikativno to što je u gradu Atbara vojska izašla da zaštiti demonstrante od policije i sigurnosnih službi, što se može vidjeti na amaterskom video snimku koji je postao viralan. Međutim, mediji govore da su se jedinice vojske nalazile na brojnim drugim mjestima gdje su nezadovoljni Sudanci protestovali protiv režima i da su na više mjesta spriječile policijske i sigurnosne organe da koriste silu protiv demonstranata.

Mediji su prenijeli kako se u Zangela dio policije pridružio demonstrantim, dok je u Al Qadarifu među demonstrantima viđen komandant Druge pješadijske divizije, gen. Muhjuddin Ahmed el-Hadi, što znači da je ta divizija pružila zaštitu demonstrantima.

Ovo ponašanje vojske navelo je neke analitičare na zaključak da se vojska polahko distancira od svog vrhovnog komandanta, ali dio analitičara upozorava da je takva tvrdnja preuranjena i da se najvjerovatnje radi o režimskom pokušaju da se smanji revolt građana, pogotovo stoga što vojska nije izdala nikakvo službeno saopćenje kojim bi potvrdila da se neće pridržavati naređenja predsjednika Sudana kao vrhovnog komandanta.    

Leave A Reply