Prvi SNSD-ov obavještajac zamjerio OSA-i jer istražuje Dodikove veze sa Rusima

0

Šokirali bi se, dodaje Nović, kada bi saznali ko sve u entitetu RS radi za OSA-u i ko je, kako je kazao, pod kontrolom te agencije.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH djeluje i na prostoru BiH poznatijem kao entitet RS. Ovu zakonski utvrđenu i kao takvu za većinu sasvim logičnu, a za aktuelno rukovodstvo tog bh. entiteta spornu činjenicu, je sa javnošću podijelio šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD).

OSA, upozorava Nović koristeći arhaičnu “udbašku” terminologiju, vrbuje po entitetu RS na različite načine.

– I danas se vrbuju pojedinci iz sigurnosnih struktura u RS-u. Vrbuju se i pojedinci iz sistema vlasti, iz pojedinih institucija i ministarstava te drugih agencija – kazao je Nović za Alternativnu televiziju.

U nastavku razgovora pojašnjava da je uloga uposlenika različitih institucija kao posrednika u procesu prikupljanja informacija za potrebe obavještajnih službi sasvim legitimna i uobičajena, ali je propustio priliku pojasniti zašto je sporno da na isti način informacije prikuplja i OSA, agencija čiji su zakonski okviri djelovanja granice BiH, a ne entiteta.

Šokirali bi se, dodaje Nović, kada bi saznali ko sve u entitetu RS radi za OSA-u i ko je, kako je kazao, pod kontrolom te agencije.

Javnost ipak nije “šokirao” spoznajom “ko sve radi za OSA-u”, ali bi istoj toj javnosti sigurno bila zanimljiva i spoznaja ko sve radi za Bezbjednosno informativnu agenciju (BIA) susjedne Srbije. Na njenom je platnom spisku kao uposlenica i Novićeva kćerka, što, u najmanju ruku, dovodi u pitanje njegov angažman u sigurnosnim službama BiH i parlamentarnim tijelima, poput Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, čiji je bio član veći dio proteklog mandata.

Ukoliko bi u jednom trenutku osjetio potrebu šokirati javnost, mnogo bi efikasnije za ovog nekadašnjeg visokorangiranog obavještajca iz prošlog sistema bilo podijeliti spoznaje kojima raspolaže o načinu na koji su jugoslovenske službe “rješavale nesuglasice” sa emigrantima, poput, primjera radi, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske stranke prava Ante Đapića, koji je “pod misterioznim okolnostima” izgubio život u Njemačkoj u junu 1989. godine. Da posjeduje mnogo informacija o tom predmetu, potvrđuje i dokumentacija koja je iz Njemačke dostavljena institucijama BiH i susjedne Hrvatske, a u kojoj se spominju i kadrovi koje je Nović “instalirao” u državne agencije, poput SIPA-e, čiji je svojevremeno bio direktor.

Za razliku od nekadašnje službe, današnja se, pojasnio je Nović, bavi stvarima poput toga “da li Milorad Dodik djeluje sa Rusima ili ne”. Dakle, OSA se, smatra Nović, ne bi trebala baviti saradnjom njegovog stranačkog šefa i Rusije na podrivanju interesa države BiH, iako su joj upravo takve aktivnosti primarna djelatnost.

Sporan je angažman OSA-e Noviću i zbog činjenice da ta agencija vrlo lako može popuniti prazninu od 1991. do 1998. godine u njegovoj zvaničnoj biografiji koju je priložio za vrijeme obnašanja dužnosti ministra civilnih poslova BiH.

Koje privatne firme su osnivane u tom periodu, sa kojim službenicima SDB-a su osnivane te čime su se bavile i koja je njihova spona sa BIA-om i paravojnim formacijama koje su odgovorne za zločine u BiH, pitanja su čiji bi odgovori solidno popunili tu prazninu.

Mogla bi, možda, OSA posjedovati i informacije koje se odnose na način na koji su se sticale nekretnine, poput vikendica na Jahorini te ulozi Radomira Kojića, vlasnika firme za deminiranje UNPAK i hotela Kristal, u akumuliranju kvadrata u imovinskim kartonima pojedinih zvaničnika.

Upravo zbog tih činjenica je OSA pod kontinuiranim pritiscima Novićeve stranke i njega lično, ali i “srodnih” političkih opcija iz BiH. U tom kontekstu vrijedi podsjetiti na izmišljenu “aferu Ušće”, koja je nastala nakon što je vozač nekadašnjeg zamjenika direktora OSA-e Riste Zarića, inače Novićevog kadra, iznio dokument iz OSA-e te ga dostavio tadašnjem potpredsjedniku Narodne skupštine RS-a Nenadu Stevandiću. Za optužbe da je OSA prisluškivala srbijanske zvaničnike je utvrđeno da su lažne, ali odgovornost vozača Dragana Savića, iako je Tužilaštvu BiH dostavljena sva potrebna dokumentacija, još uvijek nije utvrđena.

Leave A Reply