Rojs: Bandić spletkari u BiH, Kolindi sam rekao da priča o 10.000 ekstremista nije tačna

0

Bandić se, dodaje, u BiH ne bavi diplomatskim aktivnostima već spletkarenjem, a njemu čak pripisuje odgovornost za podizanje optužnice protiv pripadnika HVO-a iz Orašja.

Ljubo Ćesić Rojs, bivši pomoćnik ministra odbrane Republike Hrvatske i nekadašnji zastupnik u tamošnjem Saboru, kazao je u izjavi za Faktor da dobro poznaje osobe koje se spominju u medijskim izvještajima o vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta u BiH.

Priča o 10.000 osoba sa “radikalnim namjerama” u BiH, koju je svojevremeno u javnost plasirala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i koja je povezana sa vrbovanjem selefija u BiH, je, tvrdi Ćesić, neistinita i, kako je kazao, podvaljena je Grabar-Kitarović.

– Ja sam u to vrijeme od nekih svojih povjerljivih izvora, saznao da je to bila laž, kako bi njoj napakirali da joj se prijeti ubistvom. Pa kako bi država uopće postojala i funkcionirala da je tako. Službe, kao što su u Hrvatskoj i BiH, znale bi da ima 10.000 takvih osoba. Pa da je 10.000 kokoši, znalo bi se, a ne radikaliziranih osoba. To su iskonstruirali ovi koji misle da bi na taj način napredovali u službi. Rekao sam šefici da to nije tačno, a ona je odšutjela – kazao je Ćesić.

Konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića, koji je označen kao jedan od glavnih aktera ove priče, Ćesić dobro poznaje.

– Kad se vidimo, ja sam pristojan i pružim ruku, ali znam šta je radio do ’90, kakve izvještaje je pisao od ’90. do ’95, a onda znam što je Tuđman tražio da ga se hitno povuče ’99. iz Haga. Onda su ga sklonila njegova bratija, u kojoj je Ivo Lučić. To je njegov intimus. Povukli su ga u Makedoniju za ambasadora. Navodno je tu bio uključen i Miro Tuđman – izjavio je Ćesić.

Bandić se, dodaje, u BiH ne bavi diplomatskim aktivnostima već spletkarenjem, a njemu čak pripisuje odgovornost za podizanje optužnice protiv pripadnika HVO-a iz Orašja.

– Ja sam to vidio i osjetio u Posavini, kada su podignute optužnice protiv deseterice naših ljudi. Ja sam došao da dam podršku. Tada sam ga sreo. Oštro je i on odgovorio meni, i ja njemu. Kad me vidio, znao sam da mu to nije pasalo. Ja sam poslije u emisiji Bujica prozivao njega i Ivu Lučića te njihove izvještaje koje su pisali. Mislim da su njihovi prsti duboko upleteni oko pakiranja i pisanja tih optužnica – tvrdi Ćesić.

Poznaje, kaže, i novinara RTRS-a Matu Đakovića, koji se također dovodi u vezu sa vrbovanjem selefija da prenose oružje u lokalne mesdžide, kako bi isto kasnije bilo otkriveno i kako bi BiH bila označena kao terorističko uporište.

– Bio sam gost kod njega. On je spreman služiti svima. Nekada je pisao hvalospjeve o Aliji Izetbegoviću, a sada služi Dodiku. To su ljudi koji su spremni na sve. Otkud pravo Mati Đakoviću da vozi automobil sa diplomatskim tablicama. Onda možete očekivati da se u takvom vozilu može prevesti svašta – smatra Ćesić.

Leave A Reply