Sarajevu potreban 51 tramvaj, a trenutno ih ima 39: Prosječna starost vozila 37 godina

0
Istovremeno, Vlada je objavila podatke o voznom parku koji je poprilično zastario.

Redovni tramvajski saobraćaj odvija se na 24,5 kilometara pruge, na kojima svaki radni dan prometuje prosječno 39 tramvaja, a za zadovoljenje registrovanog reda vožnje potreban je ukupno 51 tramvaj.

Vozni park sastavljen je od više tipova tramvaja, čija je prosječna starost 37 godina, što značajno prelazi amortizacioni period tramvajskog vozila.

Osim toga, unapređuje se javni linijski prijevoz putnika koji je komunalna djelatnost od javnog interesa i obavlja se kao javna služba, a podrazumijeva prijevoz putnika po linijama na području KS”, rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Također, Vlada KS dala je saglasnost na obnovu trolejbuske kontaktne mreže i elektrovučnih podstanica potrebnih za uspostavljanje trolejbuskog saobraćaja do Vogošće u ukupnom iznosu od 9.840.000 KM.

Uspostavljanjem trolejbuske linije za Vogošću ostvarila bi se mogućnost prijevoza oko 24.000 putnika dnevno. Do konačnog saniranja trolejbuskog saobraćaja na predratni nivo ostala je dionica od ulice Alipašina do naselja Vogošća u ukupnoj dužini od oko 16 kilometara. Na linijama 105 i 106 prije rata je dnevno saobraćalo 16 trolejbusa.

Leave A Reply