SB EKSKLUZIVNO: U Tuzli se tajno sastali Mijo Krešić i Ivan Bandić

0

Mijo Krešić je blizak rod (sin od strica) Gordane Tadić, s kojim svoje djevojačko prezime dijeli i Ružica Jukić, sigurno se može pohvaliti dobrim kontaktima i uticajem u pravosuđu, mnogo većim nego u bezbjednosnim krugovima.

Nakon što je tekst hrvatskog ”Nacionala” o navodnom praćenju hrvatskih biznismena od strane Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), podigao prašinu o obje države, večeras su se u Tuzli tajno sastali hrvatski konzul Ivan Bandić i zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić.

Krešić i hrvatski konzul u Tuzli susreli su se u restoranu ”Zlatnik”.

Drugi bezbjednjak BiH Mijo Krešić danas je zatražio odgovornost rukovodstva OBA-e, ukoliko je OBA djelovala nezakonito, te zatražio istragu o tome da li je bilo prisluškivanja hrvatskih zvaničnika u BiH i Hrvatskoj.

Podsjetimo, hrvatski Nacional tvrdi da je OBA obavještajno pokrivala hrvatske biznismene uključene u poslove oko Aluminijuma, Elektroprivrede Herceg Bosne, Šuma Herceg Bosne, HT Mostara, Agrokora itd.

Iz OBA-e se nisu oglašavali na ovu temu, dok je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao da ne zna da li je bilo praćenja i prisluškivanja o kojem piše Nacional, ali da svaka država ima pravo da štiti svoje ekonomske interese i da OBA ima legitimno pravo da štiti te interese i prikuplja informacije.

Izgleda da tako ne misle u HDZ-u, pa je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović zatražio informaciju OBA-e o navodima iz Nacionala, dok se visoki funkcioner HDZ-a Mijo Krešić pobrinuo za medijsku ”zaštitu hrvatskih interesa”.

O čemu su večeras razgovarali Krešić i Ivan Bandić, koji je inače bratanac zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, možemo samo pretpostavljati. No, ne treba zaboraviti, da je Ivan Bandić davno upoznao obavještajni svijet, radeći u jugoslovenskoj DB.

Bandićev automobil ispred restorana “Zlatnik” u Tuzli

 

Još zanimljivije je da su se dvojica ljudi koji bi trebalo da imaju visoku bezbjednosnu kulturu susreli u restoranu koji je u vlasništvu kontroverznog Sedineta Karića koji je u aferi ”Pandora” optužen zajedno sa Kemalom Čauševićem i Anesom Sadikovićem. Nakon što je sa Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice, Karić je osuđen na godinu dana zatvora.

Prema informacijama do kojih je došao portal ”Istinito”, afera iz ”Nacionala” je u potpunosti iskonstruisana s ciljem odmazde protiv vrha OBA koji je odbio da zažmuri na neke afere u koje su umiješani visoki funkcioneri. Hrvatski nacionalni interes, prema našim izvorima, sveo se na zaštitu nezakonitosti i bijeg od odgovornosti.

Sve postaje još zanimljivije ako se prisjetimo da je portal ”Žurnal” objavio da je prvi hrvatski bezbjednjak u BiH Mijo Krešić umiješan i u aferu ”Falsfikat” u kojoj je SIPA bila optužena da je prisluškivala razgovore v.d. glavnog tužioca Gordane Tadić i članice VSTV Ružice Jukić. Epilog afere je da je novinaru Josipu Šimiću određen pritvor, dok su njegovi pomagači Boris Kordić i Josip Kvesić pobjegli iz zemlje.

Mijo Krešić je blizak rod (sin od strica) Gordane Tadić, s kojim svoje djevojačko prezime dijeli i Ružica Jukić, sigurno se može pohvaliti dobrim kontaktima i uticajem u pravosuđu, mnogo većim nego u bezbjednosnim krugovima.

Biće da u tom familijarnom grmu i leži zec.

Leave A Reply