SDA: Nedopustivi pritisci MUP-a Kantona Sarajevo na Muju Aganovića

0

Nikakve prijetnje, najave nereda ili bilo čega sličnog nije bilo u Aganovićevim riječima, napominju iz SDA.

Stranka demokratske akcije (SDA) osuđuje nalog Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na temelju kojeg je predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović bio pozvan na informativni razgovor u policijskoj stanici u Zenici.

Saopćenje SDA u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Ocjena MUP-a KS da je Aganovićevo izlaganje dovodilo u pitanje javni red i mir apsolutno ne stoji, u što se može uvjeriti svako ko pročita ili presluša Aganovićevu, u suštini, benignu kritiku Parade i njenih pokrovitelja.

Nikakve prijetnje, najave nereda ili bilo čega sličnog nije bilo u Aganovićevim riječima, te je sramni pokušaj MUP-a KS da nasilnom interpretacijom od te izjave napravi “sigurnosni problem” jasna nedemokratska poruka vladajućih struktura u Kantonu Sarajevo političkim neistomišljenicima.

Želi se reći da bi svako ko se usudi kritikovati Paradu, održanu pod pokroviteljstvom Fortine i Konakovićeve vlade, mogao da dobije poziv na razgovor u policiji, što podsjeća na prakse zastrašivanja iz mračnih vremena verbalnog delikta.

Mujo Aganović je pripadnik Armije Republike BiH, heroj koji je žrtvovao svoje zdravlje za ovu zemlju i svaka institucija ima obavezu da se prema njemu ophodi sa punim uvažavanjem. Tu obavezu u ovom slučaju MUP KS nije ispunio, zbog čega tražimo punu političku odgovornost Fortine i Konakovićeve vlade, te da upute javno izvinjenje Aganoviću.

Leave A Reply