SDA Sarajevo: Forto diskriminira nezaposlene i žene u privatnom sektoru

0

Fortina čestitka za Dan žena očiti je pokazatelj njegovog nepoznavanja i nepriznavanja uloge i vrijednosti žena u društvu, navode iz SDA Sarajevo.

Odluka premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da samo ženama zaposlenim u javnom sektoru 8. mart bude neradni dan, osim što je čisti populizam predstavlja i očitu diskriminaciju nezaposlenih žena te pripadnica ljepšeg spola koje su poduzetnice ili rade u privatnom sektoru, ističu iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

-Fortina čestitka za Dan žena očiti je pokazatelj njegovog nepoznavanja i nepriznavanja uloge i vrijednosti žena u društvu. Ad hoc neradni dan i to samo za dio uposlenica “koje su to u mogućnosti” ne samo da neće doprinijeti boljem položaju žene, nego vrijeđa dignitet žena čije simpatije Forto želi jeftino kupiti – saopćili su te dodali:

“Umjesto da vrijedno i pravedno radi da otvori radna mjesta i u razvojnim projektima zaposli hiljade obrazovanih žena koje čekaju na biroima za zapošljavanje, da poboljša uvjete radnicama u privatnom sektoru ili ispuni zakonske obaveze za uposlenice u javnom sektoru, Forto ruši autoritet cijele kantonalne vlasti. Milijardu maraka koju mu je bivša vlast ostavila u budžetu daju mu mnogo više prilike da pomogne ženama, nego što je to banaliziranje međunarodnog praznika na nivo najnižeg populizama”.

Leave A Reply