SDA traži da se vlast pobrine i za otpuštene Bošnjake i Srbe iz Aluminija

0
Iz SDA navode kako je pažnja javnosti ovih dana s pravom usmjerena na Aluminijski kombinat iz Mostara, u kojem je obustavljena proizvodnja nakon isključivanja s električne mreže zbog ogromnih dugovanja kompanije.“Javnost Mostara i Bosne i Hercegovine je posebno zainteresovana za sudbinu radnika zaposlenih u Aluminiju, pogotovo nakon njihovih protesta i otvorenog prozivanja za počinjeni kriminal. Nadamo se da će pravna država konačno zaživjeti i u ovoj kompaniji i istražiti kako su nastali dugovi, ko je za to odgovoran i ima li u svemu tome kriminala”, kažu u SDA.

Nastavljaju svakako podržavati zaštitu interesa aktuelnih radnika Aluminijskog kombinata, ali ujedno pozivaju nadležne organe i javnost da cijelom problemu ne pristupaju selektivno, jer u problemu nisu samo sadašnji radnici ove kompanije, nego i stotine njih kojima je radno mjesto već godinama praktički oteto i to samo na osnovu nacionalne pripadnosti.

“Ugroženi aktuelni zaposlenici Aluminija u problemu su tek posljednjih dana, dok njihove otpuštene kolege, mahom Bošnjaci i Srbi, taj problem žive već decenijama. Zato pozivamo sve nadležne organe i Vladu Federacije BiH da u nastojanjima pronalaska rješenja za Aluminijski kombinat u Mostaru obavezno i bez ikakvog odgađanja uvrste i pitanje nepravedno otpuštenih radnika Bošnjaka i Srba, kojima se godinama gaze elementarna ljudska prava. Definitivno gašenje Aluminijskog kombinata u Mostaru bilo bi privredna katastrofa, ali bi još veća katastrofa bila ukoliko bi nekadašnji radnici, nakon decenija nepravdi i diskriminacije, postali zapravo jedini pravi gubitnici”, smatraju u SDA Mostar.

Leave A Reply