Sedam zanimljivih značajki novog Androida

0
P, novo izdanje Googleovog operativnog sustava za mobilne uređaje, obećava značajan pomak naprijed u odnosu na aktualni Oreo. Evo pregleda najzanimljivijh noviteta.

Actions

U Androidu P  Action je naziv za specifičan zadatak kojeg redovno obavljate u sklopu aplikacije (postavljanje fotografija na Instagram, recimo). Osmišljeni su kako biste mogli obaviti više s manje kuckanja po zaslonu i bit će prisutni posvuda, od pametnih zaslona preko smartfona do zvučnika za Android TV. Bit će drukčiji za svakog korisnika, ovisno o tome kako koristite uređaj. Bit će ih moguće spremiti na početni zaslon, kao i stvoriti vlastite.

Logičnije upravljanje razinom zvuka

U Androidu P regulacija jačine zvuka po početnim postavkama bit će vezana uz multimedijalne sadržaje, ne pozive ili alarm. Korisničko sučelje smješteno je bliže hardverskim tipkama, a prebacivanje između vibracija, stišanog i običnog načina rada mobitela  bit će moguće kuckanjem po malom dugmetu iznad trake za volumen. Pritisnete li tipke za uključivanje i pojačavanje zvuka te zadržite pritisak nakratko moći ćete prebaciti mobitel na vibru bez otključavanja.

Novo dugme Home

Nakon dugo vremena dugme Home na početnom zaslonu je redizajnirano. Manje je, izduženo i pomalo nalik na ono koje Apple koristi u svom modelu iPhone X. Kad otvorite izbornik Home potez prstom po zaslonu prema gore otkrit će novi launcher koji pokazuje sve otvorene aplikacije, kao i prijedlog nekoliko aplikacija koje bi vam mogle biti zanimljive. Potegnete li još jednom prstom po zaslonu prema gore pojavit će se osvježena ladica s aplikacijama.

Pametnije značajke multitaskinga

Bit će moguće kopirati tekst s aplikacija  koje rade u pozadini i zalijepiti ih bilo gdje bez potrebe za potpuno prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju.

Manje ćete koristiti mobitel

Kasnija izdanja Androida P dobit će značajku Dashboard koja će pratiti koliko provodite koristeći koju aplikaciju i upozoriti vas kad prekoračite prethodno predviđeno vrijeme. Također će pripremati dnevni sažetak obavijesti (notifikacija) kako bi ih mogli pregledati odjednom na jednom mjestu.

Uređivanje snimki zaslona

U Androidu P moći ćemo uređivati i označavati snimke zaslona (screenshot) odmah nakon što ih snimimo, umjesto da ih prebacujemo u drugu aplikaciju. Postojat će i mogućnost snimanja screenshotova korištenjem tipke za uključivanje uređaja.

Brži pristup do značajki aplikacija

Ladica s aplikacijama koristit će umjetnu inteligenciju kako bi vam preporučila što možete na brzinu napraviti s pojedinom aplikacijom, dok će tražilica ponuditi kraći put do pojedinih značajki aplikacije koje možete upotrijebiti odmah.

Leave A Reply