Sedmočlana porodica se otrovala hranom, hitno smještena na KCUS

0
Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu u ponedjeljak je u popodnevnim satima službenim putem od Zavoda za javno zdravstvo KS obaviješten da je sedam članova jedne porodice zatražilo medicinsku pomoć na Infektivnoj klinici KCUS-a radi simptoma intoksikacije hranom, nakon čega je stručni tim Zavoda proveo epidemiološku anketu pacijenata.

Također, na osnovu podataka koji su istog dana dostavljeni inspekciji kantonalni inspektor za hranu je pokrenuo inspekcijski postupak po službenoj dužnosti, koji još uvijek nije okončan.

U međuvremenu inspektori su u stalnom kontaktu s ljekarima Infektivne klinike i odgovornim osobljem Zavoda, koji su kazali da je jedan maloljetni član porodice hospitaliziran i u fazi oporavka, te da novih slučajeva intoksikacije hranom nije bilo.

“Prema planu i programu rada Inspektorat provodi kontinuiran, a tokom ljetnih mjeseci pojačan sanitarno-inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima, slastičarnama i objektima brze hrane u KS, koji prometuju lako kvarljivim namirnicama, uz uzimanje uzoraka za laboratorijska ispitivanja. U toku ove i prošle godine u Sarajevu, a prema evidenciji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, zabilježeno je nekoliko pojedinačnih slučajeva sumnje na trovanje, dok masovnih trovanja nije bilo”, kazala nam je glasnogovornica KUIP-a Vildana Brdarić.

Napominje da se inspekcijski nadzori provode s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača, ali nužno je da potrošači budu svjesni rizika u vezi s hranom koju kupuju.

“Hranu treba nabavljati putem registrovanih objekata u kojima su ispunjeni higijenski i temperaturni uslovi za promet lako kvarljivih proizvoda. Upozoravamo da proizvodi životinjskog porijekla i hrana općenito, bez deklaracija i propisanih oznaka, nije za upotrebu, odnosno smatra se zdravstveno neispravnom i neodgovarajućeg kvaliteta za konzumaciju, pa istu ne treba kupovati. Pored toga, prilikom upotrebe hrane, neophodno je pridržavati se uputa proizvođača o načinu čuvanja, minimalnog roka trajanja, kao i načina upotrebe i pripreme u pogledu termičke obrade i slično”, dodala je ona.

Leave A Reply