SJEDNICA SKUPŠTINE KS: SDA za raspravu o povjerenju Konakoviću, jer je poražavajući…

0
Peta redovna sjednica Skupštine KS održava se danas.

Nakon što je Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo utvrdio dnevni red današnje sjednice, Klub zastupnika SDA zatražio je pauzu zbog neslaganja s dnevnim redom na kojem će biti razmatran prijedlog odluke o razrješenju i potvrđivanju vršilaca dužnosti predsjednika i članova skupština pet javnih i komunalnih preduzeća KS – Gradski saobraćaj, Rad, Park, ZOI 84, Sarajevo-šume.

Naime, klub zastupnika SDA smatra da izvještaji preduzeća koji nisu dobili podršku Skupštine su iz 2017. godine, a vršioci dužnosti predsjednika i članova skupština preduzeća su imenovani 2018. godine.

Također, kako su naveli, izvještaji o finansijskom poslovanju za 2018. godinu nisu razmatrani, te shodno tome i ne mogu biti razriješeni predsjednici i skupštine preduzeća.

 

Pojašnjeno je da može doći do razrješenja ukoliko proceduru pokrenu resorni ministar, Vlada i Skupština KS.

Zastupnici SKS-a su većinom glasova usvojili dnevni red, na kojem će biti razmatrana odluka o razrješenju ali i potvrđivanju v.d. predsjednika i članova skupštine preduzeća.

U nastavku sjednice bila bi, pored ostalog, razmatrana inicijativa da se nagrade policajci koji su učestvovali u potrazi za Edinom Gačićem.

Također je prezentirana i inicijativa da se na brdu Žuč izgradi spomen obilježje na mjestu na kojem je u vrijeme rata 1992.-1995. godine poginulo 18 pripadnika Specijalne policije MUP BiH, koji su dali svoje živote u odbrani BiH.

 

Zastupnik SDA Mirza Čelik zatražio je da se tačke o razrješenju i potvrđivanju skupština pojedinih preduzeća povuku s dnevnog reda, istakavši da su skupštine preduzeća imenovane 2018. te je zatražio da zasjeda Zakonodavno-pravna komisija.

Zastupnik Aljoša Čampara kazao je da je došlo do povrede Poslovnika zato što Zakonodavno-pravna komisija mora razmatrati sve materijale.

“Predlažem Skupštini da ne izlazimo van Poslovnika, da napravimo pauzu te da se sastane Zakonodavno-pravna komisija kako bi razmotrila ove tačke i dala svoje mišljenje”, rekao je Čampara.

Nakon što je usvojen dnevni red na sjednici Skupštine KS, Klub SDA zatražio je pauzu od pola sata.

Nakon završetka pauze, Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica SDA, obrazložila je razlog uzimanja iste.

Bišćević-Tokić rekla je da je nečuveno ponašanje predsjedavajućeg Konakovića koji nije predsjednik već predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

Također ga je upozorila da će, ukoliko se nastavi i dalje tako ponašati prema zastupnicima SDA, njihov klub znati odgovoriti te da će tražiti da se sazove sjednica Kluba Bošnjaka kako bi se ispitalo kako je Konaković dobio povjerenje građana i došao na funkciju koju trenutno obnaša.

Ovakva reakcija uslijedila je zbog nezadovoljstva zastupnika SDA načinom na koji Konaković vodi sjednice kantonalnog organa zakonodavne vlasti, odnosno uskraćivanjem prava na obraćanje zastupnicima iz SDA.

Bišćević-Tokić poručila je da Konaković nema pravo tumačiti Poslovnik o radu Skupštine KS jer su ovaj akt donijeli zastupnici, a ne samo Konaković.

“Poražavajući je odnos Konakovića prema sekretarima Skupštine KS i kolegama u Skupštini KS”, kazala je Bišćević-Tokić.

Leave A Reply