Sjevernokorejski sportisti neće dobiti olimpijsko izdanje Samsungovog Notea 8

0
Razlog zbog kojeg Sjevernokorejci neće dobiti svoj uređaj jesu sankcije UN-a. Bez smartphonea će ostati i sportisti iz Irana zbog istog razloga.

Ove godine je Samsung proizveo specijalnu olimpijsku verziju Notea 8 koju će dobiti sportisti i organizatori.

S obzirom na to da u Južnoj Koreji Note 8 košta 920 dolara, jasno je da će olimpijsko izdanje biti skuplje. Ovaj uređaj se može smatrati luksuznom robom koja je Sjevernoj Koreji zabranjena UN-ovim sankcijama. Može se smatrati i robom dvostruke upotrebe, jer se može koristiti i u vojne svrhe.

Mnoge zemlje su u proteklih nekoliko godina nametnule sankcije Sjevernoj Koreji i Iranu uglavnom zbog testiranja oružja. Ujedinjene nacije su nedavno usvojile još oštrije sankcije koje su na snazi od decembra.

Kao dugogodišnji sponzor olimpijskih igara, Samsung se brine za opskrbu mobitelima još od 1997. godine. Pretprošle godine je izdao olimpijsko izdanje Galaxyja S7 Edge za Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru. Ograničeni model je bio ukrašen bojama olimpijade, imao je žuto home dugme, crveno dugme za paljenje i gašenje, zeleno dugme za jačinu zvuka te plavi okvir kod kamere. Ovogodišnji olimpijski model ima crnu prednju i bijelu stražnju stranu.

Godine 2016. sjevernokorejski sportisti također nisu mogli primiti Samsung Galaxy S7 Edge, jer je njihov olimpijski komitet oduzeo uređaje. Sjevernokorejskim zakonom su zabranjeni GPS uređaji i necenzurisan pristup brzom internetu. Zabranjen je i Samsungov logo.

Leave A Reply