Škoti se pribojavaju Sarajeva: Samo jedan poraz u sezoni na domaćem terenu

0
Na web stranici 67hailhail.com objavljen je tekst koji predstavlja upozorenje ekipi Celtica na snagu Bordo ekipe.

“Kada je riječ o Sarajevu u Evropi, nema se šta puno reći. No, jedan podatak privlači pažnju, a to je njihov skor na domaćem terenu. Celtic otvara kvalifikacije za Ligu prvaka u BiH, svi se nadamo da će biti kao na otvaranju prošle sezone u Alshkertu kada je Celtic razmontirao armenski tim rezultatom 3:0 u istoj fazi takmičenja, što bi bilo idealno. No, postoje jasne razlike između Alshkertove forme na domaćem terenu prije utakmica sa Celticom i skora bh. šampiona. Tokom prošle sezone je Sarajevo izgubilo samo jednu domaću utakmicu. Sezona je trajala od septembra do maja, a samo se Zrinjski vratio sa stadiona ‘Asim Ferhatović Hase’ s tri osvojena boda. Ekipa je odigrala 17 domaćih ligaških utakmica u sezoni te je ostvarila 13 pobjeda. Sarajevo je odigralo tri utakmice u Kupu BiH te je upisalo tri pobjede, a na kraju i osvojilo trofej u ovom takmičenju nakon finalnog dvomeča.

Forma na domaćem terenu se ne prenosi lako u Evropi. Sarajevo je odigralo kući samo dvije evropske utakmice prošle sezone i to u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Pobijedili su Banants 3:0, ali su u 2. pretkolu od Atalante doživjeli poraz 8:0. To je bio jedan od samo četiri domaća meča prošle sezone u kojima Sarajevo nije postiglo gol. Ukupno, ekipa je odigrala 22 domaće utakmice na svom terenu prošle sezone. Odigrano je i mnogo prijateljskih utakmica, ali nijedna na Koševu. Večerašnja utakmica protiv Celtica će im biti prva u sezoni 2019/2020.

Statistika pokazuje da se radi o poboljšanju u odnosu na sezonu 2017/2018. u kojoj Sarajevo nije pobijedilo na 10 domaćih utakmica. Te sezone nije izborena ni Evropa, a na domaćem terenu je Sarajevo upisalo sedam domaćih poraza.

No, čini se da su se stvari popravile te da je Sarajevo puno samopouzdanja na domaćem terenu, kao i da zna put do gola. Ova prva utakmica bi mogla donijeti više poteškoća za Celtic u odnosu na prošlu sezonu, ali se nadamo dobroj partiji Celtica”, navodi se u tekstu.

Sarajevo i Celtic igraju utakmicu večeras od 19:45 sati.

Leave A Reply