Spašavajući vojnika Špirića: Kako je podbacila odbrana na čelu sa SBB-om i Damirom Arnautom

0

Nikola Špirić neće biti smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Tako je medijima sredinom jula u Mostaru poručio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, odgovarajući na pitanje o mogućnosti Špirićeve smjene zbog krivotvorenja dokumenta Zajedničke komisije, odnosno dostavljanja OSA-i vlastitih zaključaka koje je predstavio kao usaglašene zaključke Komisije.

Milorad Dodik, Nikola Špirić, Dragan Čović i Fahrudin Radončić

Milorad Dodik, Nikola Špirić, Dragan Čović i Fahrudin Radončić

Predsjednik SNSD-a se prevario. Špirića u Parlamentu nije mogla spasiti ni “advokatska kancelarija” SBB iz Sarajeva na čelu sa Damirom Arnautom.

Nešto više od dvije sedmice nakon Dodikove samouvjerene izjave, Špirić je smijenjen, a Dodikova destruktivna politika je doživjela još jedan poraz. Iako su njegovi zastupnici napravili promahu u sali ulascima i izlascima sa jučerašnje sjednice Zastupničkog doma, njihovih šest podignutih ruku protiv Špirićeve smjene nije bilo dovoljno da on ostane član i predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Smjena čovjeka koji je krivotvorio dokument jedne od parlamentarnih komisija nije jedini pozitivan epilog jučerašnje sjednice. Jasno i definitivno polariziranje političkih snaga na one koji žele OSA-u staviti pod svoju kontrolu i onih koji žele da ona radi u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima je pozitivan epilog s obzirom da je i više nego dovoljan indikator javnosti o karakteru tih političkih snaga, odnosno o njihovoj državotvornosti ili destruktivnosti i podređenosti partikularnim interesima.

Da će ruke za Špirićev spas u zrak podignuti i zastupnici HDZ-a, niko nije ni sumnjao. Politička simbioza predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i Milorada Dodika, zasnovana na međusobnoj podršci u realiziranju za državu BiH nerijetko pogubnih ciljeva, potvrđena je i sinhroniziranim pritiscima na rad OSA-e.

Za preostala četiri glasa u Špirićevu korist, od njih ukupno 14, pobrinuli su se zastupnici SBB-a, time se jasno i nedvosmisleno priklonivši bloku koji nastojiti pod svoju kontrolu staviti rad OSA-e, odnosno uništiti tu državnu agenciju. Zastupali su energično SBB-ovi zastupnici interese Nikole Špirića, ali im to, uz sav advokatski angažman Damira Arnauta, nije donijelo rezultat.

SBB-ova četvorka protiv smjene Nikole Špirića

Prethodno su, potcijenivši inteligenciju kolega zastupnika i cijele javnosti, pokušali provući inicijativu da se umjesto Nikole Špirića u Komisiju imenuje SBB-ov Mirsad Đonlagić, a pod izgovorom o težnji ka uspostavljanju entitetske zastupljenosti u Komisiji. Entitetski disbalans zastupnicima stranke Fahrudina Radončića, čini se, nije smetao svih ovih godina, dok u pitanje nije došla Špirićeva pozicija. Da je taj prijedlog usvojen, dojučerašnji omjer snaga u Komisiji bi bio nepromijenjen, s obzirom da bi jednog predstavnika snaga koje žele uništiti OSA-u zamijenio drugi.

Taj plan, kao i plan spašavanja Nikole Špirića, su propali, a na njegovo je mjesto imenovan SDS-ov Borislav Bojić. SBB-ova “želja” za ujednačavanjem entitetske zastupljenosti u Komisiji bi se u konačnici mogla i ispuniti, s obzirom da je Sredoje Nović (SNSD) podnio neopozivu ostavku na članstvo. Umjesto njega bi u Komisiju iz Doma naroda mogao biti izabran delegat iz Federacije, što bi definitivno riješilo i to pitanje.

Leave A Reply