Špirić smijenjen iz komisije za OSA-u, SBB nije uspio ugurati Đonlagića

0

Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu “pao” je na Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Nikolu Špirića (dole desno) zamijenit će Borislav Bojić (u sredini)

Nikolu Špirića (dole desno) zamijenit će Borislav Bojić (u sredini)

Za usvajanje izvještaja je glasalo 17 zastupnika, protiv je glasao 21 zastupnik, dok je suzdržan bio jedan.

Usvojen je zaključak da Vijeće ministara BiH promijeni metodologiju prema kojoj se radi ovaj izvještaj.

Na glasanje su došli i zastupnici SNSD-a kako bi glasali protiv smjene svog zastupnika Nikole Špirića iz Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Međutim, prvo se glasalo o zaključku SBB-ovca Damira Arnauta koji je tražio da se prvo glasa o smjeni Nikole Špirića i da se umjesto njega imenuje SBB-ovac Mirsad Đonlagić. Taj zaključak je dobio podršku osam, protiv je glasalo 24, a nije bilo suzdržanih zastupnika.

Potom se glasalo o prijedlogu SDS-a da se umjesto Špirića imenuje Borislav Bojić iz SDS-a. Ovaj prijedlog je dobio podršku 24 zastupnika, a protiv je bilo njih 14.

Za smjenu Špirića je glasao Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Safer Demirović, Nermina Kapetanović, Šemsudin Mehmedović, Hazim Rančić, Asim Sarajlić, Salko Sokolović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Željko Komšić, Damir Bećirović, Mensura Beganović, Maja Gasal-Vražalica, Hanka Vajzović, Diana Zelenika, Momčilo Novaković, Đorđo Krčmar, Borislav Bojić, Aleksandra Pandurević, Mirsad Mešić, Saša Magazinović, Jovo Vukovljak i Mladen Bosić.

Dakle, za smjenu Špirića su bili zastupnici SDA, DF-a, SDS-a, HDZ-a 1990, PDP-NDP i SDP-a BiH za Nezavisni blok.

Protiv je glasala Borjana Krišto, Predrag Kožul, Monika Tomić, Nikola Lovrinović, Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Milica Marković, Dušanka Majkić, Staša Košarac i Nikola Špirić te Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut, Mirsad Isakovićte Fehim Škaljić.

Dakle, protiv smjene Špirića bili su HDZ BiH, SNSD i SBB-Fahrudin Radončić. Nisu bili prisutni Jasmin Emrić iz A-SDA, te Zaim Backović i Denis Bećirović.

Zajednička komisija za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH će kasnije na sjednici izabrati predsjednika ove komisije umjesto Špirića, a on će sigurno biti iz opozicijske stranke.

Najvjerovatnije će to biti Sredoje Nović, također iz SNSD-a koji je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koji je u prošlom mandatu bio ministar civilnih poslova, prije toga direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a prije rata sekretar Službe državne bezbjednosti u BiH (kolokvijalno UDBA).

Leave A Reply