Srna Bajramović ljuta jer Vlada kupuje zgradu, bolje bi bilo da plaćaju najam SDP-u

0

Nakon saznanja o kupovini službenih automobila i zgrade za Vladu Federacije BiH, reagirala je Segmedina Srna Bajramović, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i potpredsjednica SDP-a BiH.

Srna Bajramović smatra da postoji bezbroj potreba u našem društvu gdje se novac mogao korisnije i humanije trošiti, umjesto što se “bahato potrošio na vozni park i zgradurinu”.

Umjesto kupovine “zgradurine” za smještaj Vlade FBiH, za Bajramović Srna bi, vjerovatno, mnogo prihvatljivija opcija bila plaćanje mjesečnog zakupa u iznosu od 41.300 KM, koliko je Vlada FBiH plaćala SDP-u za najam prostorija u Sarajevu.

SDP je, podsjećanja radi, u posljednjih 20 godina od Vlade FBiH zaradio 9,5 miliona KM od iznajmljivanja prostorija u Alipašinoj 41. Taj se iznos za Bajramović Srna, očigledno, nije mogao “korisnije i humanije potrošiti”.

Što se službenih automobila tiče, vrijedi podsjetiti da je Vlada FBiH, koju je predvodio Nermin Nikšić, 7. februara 2014. godine, u jeku masovnih protesta građana, naručila sedam novih luksuznih automobila. Za kupovinu vozila koje će koristiti zaposlenici Ministarstva, resorni ministar Zukan Helez (SDP) i premijer Nermin Nikšić izdvojili su 180.000 KM iz tekućih rezervi. Nikšićeva vlada je polovinom 2013. godine dala i 110.000 KM za kupovinu luksuznog automobila predsjedniku Federacije Živku Budimiru, a 90.000 maraka za vozilo potpredsjednika Svetozara Pudarića (SDP). Nikšić je koristio službeni Audi vrijedan oko 110.000 KM.

– Više desetina miliona predmetnog javnog novca se moglo iskoristiti za konačno rješenje diskriminacije porodilja, nabavku aparata djeci u FBiH za bezbolno mjerenje šećera, zamjenu često pokvarenih bolničkih aparata, pa i višegodišnje stabilno finansiranje sigurnih kuća – dodala je u svom saopćenju Srna Bajramović.

Za rješavanje navedenih problema je moglo poslužiti i 428.619 KM, koje je Zavod za penziono i invalidsko osiguranje FBiH izdvojio 2011. godine. Međutim, taj novac je otišao kompaniji Megatrend d.o.o. Sarajevo, čiji je suvlasnik suprug Segmedine Srne Bajramović.

U tom je periodu vladavine SDP-a, za samo godinu dana, Megatrend na tenderima, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, dobio poslove vrijedne 1.718.519,00 KM. Taj novac nije otišao za rješavanje diskriminacije porodilja, nabavku aparata djeci u FBiH za bezbolno mjerenje šećera ili zamjenu pokvarenih bolničkih aparata, već u kućni budžet porodice Bajramović.

– U nas vrlo brzo zaborave građani – kazao je nedavno predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, što je procjena na kojoj SDP očigledno bazira svoju predizbornu retoriku.

Leave A Reply