UDBA ili SUDBA: Srpski (š)pijun Sredoje Nović

0

Ko je Sredoje Nović

U biografiji Sredoje Novića objavljenoj na stranici Vijeća ministara BiH nema podataka koji se odnose na period od 1991. do 1998. godine.

Zašto Nović nije naveo da je 1991-92. osnovao privatnu firmu “TIT”, zajedno s Jovom Tadićem i Miroslavom Petkovićem – bivšim pripadnicima SDB-a, koja se bavila nabavkom naoružanja iz kragujevačke Zastave u kojoj je je Nović radio daleke 1970. i koju je ulogu imao Duško Zgonjanin u osnivanju ove firme?

Upravo od izvora bliskih Jovici Stanišiću potječu informacije da je Nović u ratu imao firmu u Banjoj Luci u kojoj je bila smještena BIA – a preko nje su se plaćale paravojne formacije koje su iz Srbije dolazile na ratišta u BiH.

Koliko je Nović bio i ostao blizak Službi i Beogradu svjedoči i činjenica da je njegova kćerka visokopozicionirana u BIA, a beogradski izvori tvrde da je čak bila na mjestu šefice kabineta Jovice Stanišića kad je ovaj otpremljen u Haag.

 

Pored navedenih nekretnina Sredoje Nović vodeći se primjerom kolege Nikole Špirića, zaboravio je prijaviti stan koji je kupio u Beču. Šta je sa nekretninama koje posjeduju njegove kćerke, od kojih je jedna inače visokopozicionirana djelatnica BIA-e,  kako svih pet kompanija u vlasništvu Novićeve kćerke dobije većinu tendera vezanih za MUP RS?

Kako je Sredoje Nović sa državljanstvom Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, čija je kćerka zaposlena u Bezbednosno informativnoj agenciji Srbije (BIA) uopšte mogao obnašati funkcije kao što su direktor SIPA-e i član komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom?

 

Novićev mandat u SIPA-i

U biografiji Sredoja Novića navodi se da je kao provjereni kadar bio prvi direktor SIPA, izgradio sistem i rasporedio kadrove. Veze Novića i Gorana Zubca, dva bivša direktora SIPA-e,
sežu duboko a ostvaruju se preko osoba koje je još Nović instalirao u SIPA, kao što je Anđelko Hrgić, pomoćnik direktora za Kriminalističko-istražni odjel, stari SDB-ovac (koordinira akcije u Tešnju). O čistkama u SIPA i postavljanju podobnih kadrova već godinama su upozoravali pojedinci iz ove agencije, ali nažalost izgleda da je malo onih koji su to ozbiljno shvatili.

Zanimljivo bi bilo dobiti odgovor na pitanje koliko je ozbiljnih istraga zbog počinjenih ratnih zločina na području manjeg bh. entiteta RS SIPA pokrenula u mandatima Novića i Zubca.

Carla del Ponte je svojevremeno optužila Sredoja Novića da kao direktor SIPA štiti ratne zločince!

Dok je Sredoje Nović bio na čelu SIPA-e dao je za Nezavisne novine sljedeću izjavu: “Sa OSA imamo veoma dobru saradnju. OSA je institucija koja ne spada u kategoriju policijskih organa, ali moram reći da je to dobra saradnja, imamo i korektne odnose privatno s njihovim rukovodstvom. Smatram da se SIPA i OSA agencije koje moraju da nose bezbjednost BiH.”

Da li je potrebno napomenuti da je u to vrijeme na čelu OSA-e bio Almir Džuvo, a njegov zamjenik Risto Zarić? Sjećamo se da protiv OSA-e u to vrijeme ništa nisu imali ni Dodik ni Čović jer je paralelni obavještajno-policijski sistem funkcionisao odlično. Džuvo je redovno dostavljao obavještajne podatke Sredoju Noviću, Miloradu Dodiku, Draganu Čoviću i dokazanom srpskom patrioti Fahrudinu Radončiću Šćepi.

Da ne zaboravimo i kadar bivšeg zamjenika direktora OSA-e Riste Zarića čiji je vozač Dragan Savić iznosio tajne dokumente iz OSA-e a sve po nalogu Sredoje Novića.

 

 

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada

Telefonski razgovor Sredoje Novića sa RTRS

Pored Srbije reagovala je i Hrvatska, a po svoj prilici još jedna zemlja priprema se da slično reaguje…” izjavio je srpski špijun Sredoje Nović u jučerašnjem telefonskom razgovoru za RTRS. Pitamo se na šta tačno stari udbaški kadar Nović misli, odakle mu informacije o “trećoj državi” kada znamo da su on i Nikola Špirić napustili Zajedničku komisiju za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom.

Da li je vrijeme da se rušioci sigurnosnih agencija BiH i akteri afere Ušće pozovu na razgovor u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)?

 

Leave A Reply