Sud BiH: Radončić tražio da mu se zaštiti privatnost

0

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno izvođenje materijalnih dokaza Tužilaštva BiH kojima se Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa.

Odmah na početku današnjeg ročišta, predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović upozorila je Fahrudina Radončića na neprimjereno ponašanje prema tužiteljici Elviri Stanojlović (na prošlom ročištu Radončić je spominjao prethodne slučajeve na kojima je radila Stanojlović, kao i detalje iz njenog privatnog života, op.a.).

– Prošli put ste otišli predaleko spominjući supruga tužiteljice, što je nedopustivo. Nećemo dozvoliti da se ova sudnica koristi za bilo kakve druge stvari izuzev onih koje su vezane za ovaj predmet – rekla je sutkinja Mašović obraćajući se Radončiću.

Radončić je odgovorio da uvažava upozorenje, ali da je njegova reakcija nastupila nakon “provocirajućih istupa” Tužilaštva prema njemu.

Tužiteljica Elvira Stanojlović danas je kao materijalne dokaze Tužilaštva uložila, između ostalog, naredbe i nalaze vještačenja mobilnih telefona Radončića, Bakira Dautbašića i Indire Ćatić. Advokati odbrane imali su prigovore na zakonitost ovih dokaza, a posebno su istakli pitanje zaštite privatnosti optuženih tražeći da se u dokaze uvedu samo oni razgovori i poruke koji su u vezi sa optužnicom, a ne CD-ovi i DVD-ovi sa kompletnim sadržajem njihovih telefona. To je od Sudskog vijeća zatražio i sam Fahrudin Radončić.

– Po Zakonu o pristupu informacijama, neko za pet godina može da dobije te CD-ove i da to zloupotrebljava u propagandne svrhe. Mislim da bi ovaj sud morao da vodi računa i o zaštiti moje privatnosti. Tužilaštvo je na jedan kriminalan način dostavilo transkripte 26. 01. koji su objavljeni na brojnim portalima – rekao je Radončić i ponovio da u njegovom telefonu nije nađeno ništa što bi ga moglo optužiti “za bilo koju vrstu nelegalnog rada”.

Isti prigovor imao je i Bakir Dautbašić, koji je kazao da je protiv njega, Radončića i ostalih “vođen strašni medijski rat” i da su “samo oni znali kako to preživljavaju”.

Sutkinja Mašović savjetovala je optuženima da ukoliko smatraju da je neko iz Tužilaštva počinio neko krivično djelo ili dostavio transkripte medijima, to rješavaju sa nadležnim organima, a ne u sudnici.

Radončićev advokat Asim Crnalić rekao je kako smatra da je dokazima koje je izvelo tokom suđenja Tužilaštvo “grubo i nezakonito povrijedilo privatnost” njegovog branjenika. Crnalić nije precizirao na koje tačno dokaze misli (podsjetimo, zbog zaštite privatnosti i “osjetljivosti” pojedinih prisluškivanih razgovora, javnost je do sada bila isključena sa nekoliko ročišta).

Advokat Crnalić je rekao i da je sam pregled sadržaja telefona optuženih protivzakonit s obzirom da naredbu za posebne istražne radnje, u koje spada i pregled kompjuterskih sistema – a po Crnaliću, “svaki telefon je kompjuter” – može izdati samo Sud, a ne i Tužilaštvo.

Suđenje će biti nastavljeno za 15 dana.

Leave A Reply