Tanović, Biščević i Maksić od KCUS-a naplatili 117.000 KM za naknade po raznim osnovama

0

Ljekari Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a dr. Hasan Tanović, dr. Mirza Biščević i dr. Senad Maksić od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zajedno su sudskim presudama dobili više od 117.000 maraka za naknade po različitim osnovama.

Tanović, Biščević i Maksić podnijeli su tužbe protiv KCUS-a za neisplaćene naknade u vrijeme dok je direktor ove institucije bio prof.dr. Faris Gavrankapetanović, brat prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića, tadašnjeg šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju.

Trojica ljekara u svojim tužbama naveli su da im menadžment Kliničkog centra u periodu od 1.05.2008. do 30.04.2011. godine nije isplaćivao naknade po nekoliko osnova – između ostalog, na ime uvećanja osnovne plaće za rad u hirurškim salama, za dežurstva, pripravnost i prekovremeni rad, te za rad sa jonizirajućim zračenjima.

Općinski sud u Sarajevu je u sva tri predmeta presudio u korist ljekara. Prema presudama Općinskog suda u koje je Faktor imao uvid, a koje su donesene u decembru 2013. i julu 2014. godine, KCUS je bio dužan isplatiti dr. Senadu Maksiću i Hasanu Tanoviću po 36.229 KM sa uračunatim troškovima parničnog postupka, dok je dr. Mirza Biščević dobio presudu po kojoj mu Klinički centar mora platiti 39.806 KM, plus troškove parničnog postupka u iznosu od 4.798 maraka.

Biščević, Tanović i Maksić u posljednja dva mjeseca bili su među ljekarima koji su najglasnije dali podršku prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, tvrdeći da aktuelna uprava KCUS-a predvođena generalnom direktoricom prof.dr. Sebijom Izetbegović nad njima vrši pritiske i “mobing”. Pomenuti ljekari Klinike za ortopediju tvrde, također, kako su primorani na dopunski rad zbog niskih plaća koje, prema njihovim riječima, iznose između 1.700 i 1.800 KM.

Ipak, njihove tužbe koje su “pljuštale” protiv bivšeg menadžmenta KCUS-a govore u prilog tome da ni u vrijeme mandata Farisa Gavrankapetanovića, kao i Damira Aganovića i Rusmira Mesihovića, ljekari-hirurzi, barem kada je riječ o Klinici za ortopediju i traumatologiju kojom je godinama upravljao dr. Ismet Gavrankapetanović, nisu bili nimalo zadovoljni svojim položajem i mjesečnim primanjima.

Pravdu su stoga Biščević, Maksić i Tanović potražili na sudu. Pitanje zbog čega im njihov tadašnji šef Ismet Gavrankapetanović, kojeg danas zdušno podržavaju, nije uračunao navedene naknade u platne liste, do danas je ostalo bez odgovora.

Leave A Reply