Thaci od albanskog predsjednika zatražio državljanstvo za građane Kosova

0

Kosovski predsjednik Hashim Thaci zatražio je od albanskog predsjednika Ilira Mete da Albanija omogući stanovnicima Kosova dobijanje državljanstva te zemlje, javila je u srijedu iz Prištine Radio-televizija Srbije.

– Zatražio sam od Mete da, na temelju Ustava, građani dobiju državljanstvo (Albanije), jer je Europa pokazala nepravdu prema Kosovarima. Albanija je jedina nada – citirala je RTS Thacijevu izjavu na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim predsjednikom, koji boravi u posjetu Prištini.

Thaci je, kako navodi RTS, “u kontekstu ovog zahtjeva još jednom uputio kritike Evropskoj uniji zbog uvjetovanja vizne liberalizacije za stanovnike Kosova”.

U zajedničkoj izjavi Thaci i Meta naveli su kako se zalažu za “nastavljanje završne faze dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, pozivajući na obnovljeno angažiranje EU i uz direktno učestvovanje SAD-a”. Cilj je da Srbija “konačno prizna Kosovo kao suverenu i neovisnu državu”, što je ocjenjeno kao “proces koji će imati pozitivan učinak za cijelu regiju”.

Thachi i Meta zalažu se i za “simetrično ubrzavanje procesa integracija svih zemalja u regiji” koje žele članstvo u EU i NATO, ocjenjujući da su to “i dalje uglavnom politički procesi, s izuzetnim utjecajem na okončanje mirovnih sporazuma u regiji”.

Cilj je, kako se navodi u izjavi, sastavljanje strateškog dokumenta o potpunom učlanjenju Kosova u EU i NATO, brža liberalizacija viza između EU i Kosova te angažiranje Prištine da sporazumno riješi pitanje demarkacije granične linije s Crnom Gorom.

Službeni Beograd se još nije očitovao u povodu Thacijevog zahtjeva Tirani da omogući stjecanje albanskog državljanstva građanima Kosova.

Leave A Reply