Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milorada Obradovića, zvanog Stiven, rođenog 1967. godine u Prijedoru.

0

Optuženi se tereti da je u julu 1992. godine, zajedno s drugim osobama, sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, te da je osobno i izravno sudjelovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, koji su nezakonito zatočeni, mučeni i zlostavljani te nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Prema prikupljenim dokazima, samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći sa mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 malodobnih osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, optuženi se tereti da je osobno i izravno, na stadionu NK Rudar, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pred drugim zatočenicima, ubio trojicu zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se tereti za kazneno djelo ”zločin protiv čovječnosti” iz članka 172. KZ BiH, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima oko deset svjedoka koji će iskaze dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Obradović je pravosuđu BiH nedavno izručen iz SR Njemačke.

Za optuženog je predloženo produljenje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili supočinitelje (čl.132. točke a) i b) ZKP BiH).

U Sudu BiH se zbog navedenog ratnog zločina, vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih, te je predloženo spajanje postupka sa ovim predmetom.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Leave A Reply